111. Svanhild Åbonde, Kaptensgården

Gatuadress

Jaggasvägen 19
21670 Pärnäs

Telefon

0407588030

Konstart

Konsthantverk och hantverk

Information om konstnären/gruppen

Svanhild Åbonde, född i Nykarleby, bor i Nagus första folkskola, som jag köpte 1972 då jag flyttade till Nagu från Helsingfors. 1970 hade jag grundat firman Kaptenska och öppnat min boutique för stickade kläder i egen design.
Numera marknadsför jag min design under namnet Svanhild Åbonde - Kläder som konst.
Sen år 2000 bor jag endel om året i en liten fiskarby, Grand Popo i Benin, Väst-Afrika. Har byggt ateljé och bostad samt ger arbete åt en skräddare och två sömmerskor, som jag själv skolat upp.
De syr upp kollektionen i vitt linne eller siden och först därefter görs batiken och färgningen. Själv klipper jag plaggen och ritar mönstren för batiken och övervakar färgningen. Till vaxningen har jag hjälp av en batikkonstnär i tredje led från Nigeria. Hon behärskar också indigofärgning mm. Fördelen av att jobba med färdiga plagg är att mönstren följer formen och framhäver eller förminskar.
Mina många design- och marknadsföringsprojekt för olika organisationer i Afrika har gett mej en inblick i olika hantverkstekniker, framförallt i textil. I Nigeria hade jag ett treårigt projekt för Tyska kyrkan (Dienste in Uebersee) och lärde mej samtidigt Yorubafolkets egen batikteknik. Sen har jag utvecklat den för att bättre passa europeisk och skandinavisk smak. Alla plagg är olika och unika på sitt sätt.
Jag deltar ofta i olika hantverksmässor i Finland och utomlands. Under sommaren har jag en butik i Nagu Gästhamn.
Med min design vill jag få mänskor att bli vackra och att våga sticka ut, att märkas också fastän man varken har mannekängmått eller är 25++.

svanhild ( a ) abonde.com
www.abonde.com https://www.facebook.com/svanhildabondedesign/?fref=ts

Köranvisningar

Risis, skyltar i Mattnäs vägskäl

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress