90. Satu Björklöf, Helmipuoti Helmiäinen - Satu Design

Gatuadress

Telakkatie 17
25570 Teijo

Telefon

044-2611 022

Konstart

Konsthantverk och hantverk

Information om konstnären/gruppen

Född i skärgården, levt barndomen, ungdomen och en del av vuxenlivet vid havet. Naturen har, liksom havet och skogen alltid starkt påverkat mitt skapande.

Jag har vuxit upp i ett hem där hantverk flitigt praktiserats. Min mor sydde och stickade, och min far tillverkade allt möjligt av trä. Skapandet hörde helt enkelt till vår livsstil. Jag föddes i Dragsfjärd (Kasnäs) i en helt finsk familj. Till mina barndomsminnen hör speciellt havet och de närliggande klipporna. Jag lärde mig det svenska språket nästan samtidigt som det finska. Jag förstår och pratar svenska bra, men att skriva på svenska har jag alltid upplevt som svårt.
Från Kasnäs flyttade vi till Tenala (Lindö) i närheten av havet, och där bodde jag 1975-1997. Jag strövade ofta omkring i skogen nära hemmet, och fastän den för flera år sedan blivit nerhuggen och utplånad minns jag fortfarande varenda stig, varje omkullfallet träd, skogsdammen, alla svampställen och fält med skogsstjärnor. År 1997 flyttade vi till Bjärnås skogar med våra två söner. För en skärgårdsflicka och någon som dagligen sett havet var förändringen enorm. Fast jag alltid spenderat mycket tid i skogen var saknaden av brusande vatten stor. Därför grävde vi, som vårt första trädgårdsprojekt en liten damm på vår gård.

Jag har alltid gjort allt möjligt med mina händer, och deltagit i olika hantverkskurser. Jag bodde ett år (hösten 1988 till sommaren 1989) i USA, där jag deltog i olika keramikkurser. Där stickade jag mitt livs första ylletröjor, utan instruktioner. Jag har alltid varit dålig på att följa färdiga instruktioner. År 2008 gick jag en ståltrådskurs i Kankaanpää som gav mig en gnista som med jämna mellanrum återtänds. Jag böjer och vrider ihop en massa olika saker av ståltråd bl.a sträckgubbar, luftballonger, änglar och hästar. Jag virkar också små klänningar och vingar av ståltråd. Våren 2010 gick jag en kurs i silverlera som stal mitt hjärta. Jag har gått många metallerakurser, både utomlands och här i Finland. Det har varit en ära att lära sig av branschens internationella ledande lärare. Silverleran jag använder är ekologisk och återvinningsbar. Materialet är intressant att arbeta med, och man kan kombinera olika material med det. Silverlera blir finsilver (999) efter bränning. Normalsilver, som allmänt kallas sterlingsilver vars stämpelmärke är 925, alltså innehåller det 92,5% silver. Om man säljer silversmycken för mer än 10 g måste man ha en stämpel av TUKES. Min stämpel är LÖF.

Jag har utvecklat egna arbetsmetoder. Mina smycken är personliga och huvudsakligen unika. Naturen har alltid varit väldigt viktig för mig och därifrån får jag inspiration till mina smycken. Jag bearbetar silverlera genom att gravera och trycka naturmaterial och gamla knappar mm i leran. Jag gör egna modeller och målar bilder på mina smycken. Jag kan använda många olika tekniker på ett och samma smycke. Gjort med kärlek för att bäras med glädje.

Jag grundade mitt företag Helmipuoti Helmiäinen sommaren 2010. I början sålde jag smyckestillbehör och ordnade olika kurser. På våren 2014 öppnade jag en hantverksbutik i Teijo och flyttade dit som hantverkare hösten 2015. Naturen och de historiska byggnaderna i Teijo är väldigt charmerande.
Vi har många hantverkare i Teijo och vi ordnar olika tillställningar några gånger i året där hantverk, natur och områdets historia träder fram.

Program under Konstrundan

Arbetsrummet är öppet ja jag har arbetsdemonstrationer.

helmiainen ( a ) luukku.com
helmipuoti.fi Konstnärens CV

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress