Danelle Bergstrom, Grelsby, Finström

Tänä vuonna Danelle Bergstrom avaa studionsa vierailijoille Konstrundanin aikana.

Ympäristö on kuin suoraan maalauksesta. Rehevät puut ja vehreys kehystävät vanhan sairaalan valkoisia rakennuksia kimaltelevan järven kupeessa. On rauhallista ja kaunista.

Danelle Berstrom voi olla uusi nimi Suomessa, mutta ei Australiassa. Kotimaassaan Australiassa vakiintuneena taiteilijana Danelle asettui Ahvenanmaalle vuonna 2018. Hänen ensimmäinen matkansa Ahvenanmaalle tapahtui paria vuotta aiemmin residenssitaiteilijana Källskärin saarella Kökarissa. Residenssi inspiroi suuria öljymaalauksia upeilla merikuvilla, joita oli esillä Våga-näyttelyssä Önningebymuseetissa kesällä 2019.

Danelle on kiireinen tänä vuonna. Pandemian aikana hän on työstänyt useita näyttelyiltä; Ahvenanmaalla Galleri Skarpansissa tätä kesää varten ja Sydneyssä syksyä varten. Ensi vuonna nähdään Danellen uran retrospektiivinen näyttely Bathurst Regional Galleryssa, Australian New South Walesissa.

Muotokuvamaalarina Danelle työskentelee tällä hetkellä presidentti Tarja Halosen ja Åbo Akademin Ulrika Wolf-Knutsin virallisten muotokuvien parissa.

Inspiraatio
Danelle tiesi aikaisin haluavansa taiteilijaksi. Jos kasvat kirjojen, taidemateriaalien, musiikin ympäröimänä ja luovaan ajatteluun  ja uteliaisuuteen kannustsavassa ympäristössä, niin käy helposti, hän sanoo.

Danelle kertoo olevansa kiitollinen siitä, että hänellä on ollut mahdollisuus työskennellä sekä muotokuvien että maiseman parissa. "Ne ovat molemmat yhtä tärkeitä minulle. Muotokuvamaalarina minulla on ollut etuoikeus päästä maalaamaan mielenkiintoisia henkilöitä. Ne ovat olleet inspiroivia ja rikastuttavia kokemuksia minulle henkilökohtaisesti."

Luonto on suuri inspiraation lähde, Danelle jatkaa. Luonnossa hän löytää metaforia ilmaisemaan sisimpiä tunteita, ajatuksia, muistoja ja kokemuksia. Kirjailijat, runoilijat, muusikot ovat kautta aikojen kääntyneet luonnon puoleen kuvatakseen kipua, surua, rakkautta ja kyllä, ääretöntä määrää muita tunteita, hän sanoo. Suhteemme luontoon on ehdottoman välttämätöntä olemassaolollemme, Danelle painottaa. ”Intohimojani ovat ympäristö sekä vahva yhteys ihmisten ja luonnon välillä. Meidän on huolehdittava sekä siitä että toisistamme."

Luomisprosessi
Danellen seuraavana haasteena on oppia ruotsia. Hän suunnittelee keskeytystä näyttelyaikatauluunsa sen aikaansaamiseksi. Hän selittää, että huolimatta ruotsalaiselta kalahtavasta sukunimestään hän ei vielä puhu ruotsia kovin hyvin, koska hän oli vielä pieni isän palatessa Ruotsiin vanhempien eron yhteydessä.

”Luovan prosessini aikana minulla on tapana eristäytyä. Maalaan yötä päivää ja yleensä useita kankaita samanaikaisesti. Öljymaalin on nimittäin kuivuttava ja tarvitsen aikaa ajatella seuraavaa vaihetta”, Danelle kertoo. Hän vertaa maalausprosessiaan tanskalaisiin leivonnaisiin; monta ohutta kerrosta päällekkäin. Hän naurahtaa: "Kun maalaan uppoudun luovaan prosessiin täysin ja tulee pakkomielle, mikä voi olla turhauttavaa, yllättävää, uuvuttavaa, upeaa mutta aina jännittävää."

Danelle odottaa jatkavansa pohjoismaisen luonnon, saariston ja Australiassa kasvaneen silmin täysin poikkeavan kausivaihtelun tutkimista. Hän toivoo, että kiinnostus hänen taidettaan kohtaan löytyisi myös täältä Suomesta. "Odotan kovasti, että pääsen avaamaan studioni ovet ja toivottamaan tervetulleeksi uusia ihmisiä Konstrundanin aikana", Danelle sanoo.

 

Text: Leila Cromwell-Morgan Lönnroth
Foto: Hülya Tokur-Ehres