Helsingin paperipaja, Helsingfors

Helsingin Paperipaja (övers. Helsingfors pappersverkstad) är en förening vars lokaler finns i Kasåkerns konstkvarter i Helsingfors. Föreningen fick sin början då bildkonstnären Emma Peura fick chansen att att inskaffa en holländare, dvs. en pappersmassamaskin. Emma sökte pappersintresserat sällskap och hittade fem kollegor intresserade av papperstillverkning. Tillsammans grundade de en förening som de hittade en lokal för sin verkstad i början av år 2020. Förutom Emma är föreningens övriga medlemmar Maria Valkeavuolle, Outi Koivisto, Susanna Autio, Astri Laitinen och Irma Tonteri. Under Konstrundan kommer alltid minst två av föreningens konstnärer vara närvarande. Emma, Maria och Outi har även sina egna arbetsrum i samband med verkstaden och dem kan man även bekanta sig med under Konstrundan.

Även om Helsingin Paperipaja består av sex konstnärsmedlemmar är föreningen en icke-vinstdrivande förening som är öppen för alla som är intresserade av ekologisk konst och handarbete. Verkstaden är den enda i Helsingfors och motsvarande verksamhet har inte funnits i huvudstadsregionen på 20 år. Den närmaste pappersverkstaden finns i Lahtis. Bara coronaläget tillåter är det meningen att Helsingin Paperipaja skall sätta igång sin kursverksamhet. Ett av föreningens syften är att upprätthålla papperstillverkningens hantverkskunskap och till att börja med lära i alla fall västerländsk papperstillverkning till alla intresserade. För tillfället erbjuder de bara mini-introduktioner för konstnärer som redan bekantat sig med papperstillverkning. Av medlemmarna har Irma Tonteri hållit på med papper längst och hon har varit ända i Nepal och Japan för att lära sig papperstillverkning, så det kan hända att kursutbudet utvidgas i framtiden.

Förutom kurser har de stiftande medlemmarna sitt eget forskningsprojekt, Kuitulaboratorio (övers. Fiberlaboratoriet). Dess syfte är att hitta inhemska material för papperstillverkning, men laboratoriet strävar inte endast efter att tillverka papper, utan det har även ett samtida konstnärligt uttryck och utforskar papperskonsten bredare. Varje medlem kommer med sin egen synvinkel till verksamheten. Marias bakgrund är i video- och ljudkonsten och hon närmar sig pappret ur en mer konceptuell synvinkel.

-Jag är intresserad av papperstillverkning som en händelse och till exempel linnepapprets ljud, berättar Maria. Tillsammans vill medlemmarna fundera vad papper är och vad det kan vara i en allt mer digitaliserad värld.

Även om varje medlem har sin egen konstnärliga karriär och sitt eget förhållande till papper, gör medlemmarna även saker tillsammans. Ansvaret i verkstaden har de försökt dela jämnt, men tar varandras levnadssituationer i beaktande. Förutom Kuitulaboratorio planerar de andra samarbetsprojekt och har sökt utställningstid för en grupputställning om papperskonst år 2022. Det här kan man få försmak av under Konstrundan, för då hänger föreningens medlemmar en papperskonstutställning i verkstaden där man får bekanta sig med både medlemmarnas konst och med papperstillverkning. Utställningen visar olika fibrer för papperstillverkning. 

-Till exempel ett par gamla jeans, nässlor, vide, sparrisskal och rabarber kan bli papper, berättar Outi. 

Förutom det får publiken även själv prova sig på papperstillverkning under Konstrundan. De kommer att finnas färdig pappersmassa i verkstaden som besökarna själv får prova att göra papper av. Förutom konstnärernas egna verk kommer det också att finnas handgjort papper till salu. Vad det här pappret tillverkas av har konstnärerna ännu inte  bestämt. 

 

****

Du kan besöka Helsingin Paperipaja under Konstrundan, 4-5.9 kl. 11-17. 

 

Text: Ida Taavitsainen
Foto: Minna Kurjenluoma