Kikka Laakso, Lemmenjoki, Enare

För att söderifrån komma till Lemmenjoki kör man antingen via Enare kyrkoby eller från Kittilä via Pokka. Hur man än väljer är vägen till en av årets nordligaste besökspunkter vacker. Dessutom har besökarna i norr fördelen att Konstrundan ordnas i bästa ruska-tid, när höstfärgerna är som finast. 

Väl framme välkomnas man av Kikka Laakso och den finska lapphunden Virkku. Sedan år 2008 har Kikka tagit emot besökare i sitt galleri i närheten av Lemmenjoki nationalpark. Försäljnings- och utställningsutrymmet Kammigalleria är öppet huvudsakligen under sommaren och under vintern enligt beställning.Studier till artesan i Enare och därefter flytten till Lemmenjoki och gården som bedriver renskötsel öppnade dörrarna för arbete inom det kreativa området. Materialen finns i naturen i form av horn, ben och björkvril. Som företagare i branschen har Kikka varit sedan 1994. 

Kikka bearbetar främst renhorn, ben och trä, både med moderna och traditionella tekniker. Också renens klövar, björkvril och handgarvat renskinn är material hon gillar. Det bästa hornen är fällhorn från en sarv, alltså rentjuren. Hon graverar alltid för hand och att gravera i ben och horn är utmärkande för Kikka. 

Arbetet börjar med att hitta material. Också materialens förbehandling är ett nödvändigt arbetssteg. Att bereda handgarvat växtbarkat renskinn, tar sin egna tid. Intervjun görs i mitten av maj och under natten den första renkalven fötts. När snön börjar smälta är det dags att barka renskinn. Just nu tillverkar Kikka smycken inför sommarsäsongen.  

I galleriet finns unika smycken och konstföremål i naturmaterial till salu. Smyckena har huvudrollen när Kikka förverkligar sina konstnärliga tankar, men hon gör också lampor och tavlor lämpliga för inredning. 

Inspirationen hämtar Kikka från Lapplands natur, traditioner och kultur. Hon använder och respekterar traditionella arbetsmetoder och tillverkar också traditionellt hantverk, så som  knivar, kåsor, skedar och nålhus av ben. 

Kikka hoppas få nya kontakter och nätverk genom Konstrundan. Också en bred synlighet är bra och resenärer önskar hon välkomna till Lemmenjoki också i september. I Kikkas Kammigalleria kan man delta i en liten renhornskurs och man får lära sig om användningen av naturmaterial. Kikka presenterar också traditionell renskötarkultur i sitt galleri som har formen av en torvkåta.

 

Text: Ami Avellán
Foto: Ulla Isotalo