Pia Sirén, Lovisa

I den gamla korvfabriken i Lovisa har Pia Sirén skapat sitt senaste verk, ett konstnärshem, en ateljé, utställningslokal och konsertutrymme allt i ett. Fabriksbyggnaden från 1930-talet ser på utsidan ut som vilken gammal industribyggnad som helst, gamla lastbryggor, stenväggar, stora dörrar och fönster. Men skalet bedrar, inne i byggnaden har Sirén byggt ett skapande utrymme med flera olika funktioner. Precis som i hennes platsbyggda skulpturer speglar Korvfabriken en kontrast, att ta ett material eller utrymme och skapa något av det som är helt annorlunda än det ursprungligen är tänkt till. Sirén jobbar med byggnadsmaterial som till exempel presenningar, byggnadsställningar och lyftkranar. Materialen får ett helt nytt liv och till exempel byggnadsställningar som annars bara tjänar som ett nödvändigt ont får nu paradplats. Skulpturerna föds ur det utrymme som de skall vara i, Sirén inspireras av tanken på det naturliga gentemot det artificiella – hon utforskar frågor kring vad som egentligen är naturligt. Som till exempel ett hem fyllt med krukväxter eller en botanisk trädgård där naturen möter människans hand. 

De senaste 12 åren har Sirén jobbat med dessa mera okonventionella material, hon ser också att de till en viss del provocerar. Skulpturerna är också platsbyggda vilket betyder att när de plockas ner efter att de ställts ut lever de endast kvar som upplevelser i besökarens minne eller på bild eller i skisser. Hon vill att hennes konst skall vara en omslutande upplevelse och återspegla olika stämningar. Hon vill att besökaren ska få med sig en tanke om att se på världen från en annan vinkel. Som bäst håller hon på att jobba med ett verk till bildkonstveckorna i Mänttä, där besökaren får gå in i ett utrymme och med ett verk som skall ställas ut på Pro Artibus sommarutställning där en lyftkranspalm vaknar till liv. Hon utforskar också nya uttrycksformer och medier, nu senast genom att ta in också ljud och rörelse i verken. I de nya ateljéutrymmena i Korvfabriken har Sirén nu möjlighet att arbeta med nya material och göra stora arbeten. 

Pia Sirén kommer under Konstrundan att bjuda in besökare till en okonventionell ateljé. Tillsammans med musikern Mirella Pendolin, kommer hon att hålla en live talk-show (förhandsbokning) och ställa ut skisser och delar av påbörjade verk. Mest ser hon fram emot de olika möten och diskussioner som Konstrundan ger möjlighet till. 

Text: Veronica Svenskberg
Foto: Mimosa Elo