95. Eric Hietaniemi Studio

E.H. studio, kuva 1, for paperE.H. studio, kuva 2E.H. studio, kuva 3E.H. studio, kuva 4E.H. studio, kuva 5

Gatuadress

Särkiniementie 5 C 21
00210 Helsinki

Telefon

0442434822

Konstart

Fotografi, Grafik

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Konstrundan || Om mina arbetsprocesser (Artist's Statement) - Eric Hietaniemi

Min arbetsprocess har genomgått flera förändringar genom åren, men villigheten att experimentera har utgjort en av de oföränderliga konstanterna. Transformationen av fotografiska eller skannade bilder till grafikkvalitet har varierat mycket sedan mina första arbeten, som bestod i sammanställningar av fototryck av bilder tagna på Högsåra. Det slående landskapet och de exceptionella ljusförhållandena ledde till ett "målande med ljus": kombineringen av landskapet med långa exponeringstider.

Sedan dess, och fram till helt nyligen, har jag gjort verk som bygger på mönster som bildas av små bläckflöden över transparenta ytor. De genomgick många arbetsfaser; kassering, retuschering, kombinering i alternativa kompositioner som skannades in och manipulerades i dator. De valda bilderna förstorades, printades ut och monterades manuellt i en arbetsintensiv fas som gav varje enskilt verk sin unikhet.

Mina senaste arbeten tar en ny riktning. Jag transformerar Helsingfors' blommor med hjälp av grafikprogram; använder olika mjukavarufilter, finjusterar färger och toner, och övergripande "visuella texturer". Arbetet bygger på försök och misstag, valen är intuitiva och strävar att finna "den rätta känslan" för varje blomstertyp. Under arbetet med serien har det dessutom framträtt två distinkta typer av bilder: 'diurnala/dagliga' och 'nocturnala/nattliga'. Att spela dessa mot varandra kommer att vara ett av inslagen i min utställning i Helsingfors i september 2022.

Program under Konstrundan

Under Konstrundan vill jag dela med besökarna mina erfarenheter och influenser som en långtidsboende konstnär i Finland. Mer specifikt vill jag förklara min bakgrund och mitt arbete, med hjälp av exempel som finns tillhanda i studion. Jag visar hur jag i mina tidiga serier kombinerat analoga och digitala tekniker intuitivt, förändrande fotografiska eller skannade bilder till något grafiskt. Jag berättar om experiment, mest genom försök och misstag, som gett oväntade resultat.

Som ett roligt sammanträffande kommer jag även att kunna berätta för besökarna om min utställning på Café Aalto i Akademiska bokhandeln, som pågår i september. Jag kan berätta mera om utställningens verk för besökarna.


Köranvisningar

1. Gå till ingång C (syns på kartan)
2. Ta hissen eller trapporna till 3:e våningen
3. Gå till dörren vid postlådorna och ring på dörrklockan eller ring mig (Eric Hietaniemi Studio)
4. Om dörren är öppen, gå till ändan av korridoren

Den tillgängliga ingången finns vid ingång A, gå till hissen (vid glasdörren), 3:e våningen och längs den långa korridoren till byggnadens baksida, vänd till höger vid branddörren och ta dörren bredvid till vänster (3)