245. Linda Andtbacka - Andtbacka Design

Andtbacka Design, mönstret HJORTRONBLOM på kuddfodralAndtbacka Design, mönstret HJORTRON på kuddfodralAndtbacka Design, mönstret RÖNNBÄR på brickaAndtbacka Design, TILL ANNA LOVISA, mönster med flagabräden på kökshanddukarAndtbacka Design, mönstret BLÅBÄRSSKOG på kuddfodral

Gatuadress

Forsbackastigen 6
66900 Nykarleby

Telefon

050 537 6060

Konstart

Formgivning, Textil

Information om konstnären/gruppen

Jag heter Linda Andtbacka, är 45 år och kommer från den österbottniska småstaden Nykarleby. Våren 2018 utexaminerades jag som formgivare från Yrkeshögskolan Novia, profileringen för inredningsdesign. Redan under studietiden valde jag att grunda företaget Andtbacka Design och sedan tre och ett halvt år tillbaka jobbar jag heltid som formgivare och egenföretagare. Fokus i min verksamhet ligger på mönsterdesign och inredningsplanering för privat och offentlig miljö. Jag håller också kurser för både barn och vuxna och deltar regelbundet som kulturarbetare i Kultur i skolan-projekt med varierande teman.

Jag tror att en tidlös, funktionell och ̶ kanske framför allt ̶ äkta omgivning ger oss bättre förutsättningar att fokusera på livets väsentligheter. Jag vill genom min design kombinera äkthet, tradition och nytänk till en tidlös och funktionell helhet. Inspirationen hittar jag i det verkliga livet, naturen och traditionen.

Mitt hjärta bultar extra starkt för mönsterdesign. Jag designar mönster för den egna kollektionen bestående av bl.a. kuddfodral, kökshanddukar och brickor. För tillfället har jag ett 1-årigt arbetsstipendium från Svenska kulturfonden och ägnar mig heltid åt mönsterdesign med inspiration från österbottnisk hantverkstradition. Mitt mönsterår inleddes med rekognoseringsbesök till totalt 20 hembygdsmuseer runtom i Svenska Österbotten, med målet att samla inspiration till nya mönster. Den senaste kollektionen, ”Till Anna Lovisa”, kom till som ett fristående projekt inspirerat av österbottnisk hantverkstradition och består av kökshanddukar med mönster av flagabräden och bandgrindar.

Program under Konstrundan

Eftersom jag just nu jobbar intensivt med mönsterdesign har jag en hel samling av nya mönster att visa upp i mitt designgarage, de flesta inspirerade av österbottnisk hantverkstradition. Jag kan också visa hur en mönsterrapport är uppbyggd.

https://andtbacka.fi/, Webshop: https://andtbacka.myshopify.com/, Facebook: @AndtbackaDesign, Instagram: @andtbackadesign

Köranvisningar

Följ skyltningen från Juthbacka-korsningen för att hitta till designgaraget.