274. Meri Nikula - Hoitohuone Valon Lähde

Äänitaiteilija Meri Nikula (Photo: Jari Mäntylä)Seireeni (Video Still, Juha Tuovila)Maan Hengitys 2019 (Video Still)Auringon Kultainen Kosketus 2021 (Photo: Pia Suonvieri)The Web, Madrid 2019 (Photo: Raquel Sakristán)

Gatuadress

Lukiokatu 10
95400 Tornio

Telefon

0407779464

Konstart

Installation, Ljudkonst, Perfomance, Visuell Konst

Information om konstnären/gruppen

Jag är en sångare, performancekonstnär och kanal för helande ljud. Min egen röst och kropp är kärnelementer i alla mina verk. Jag tog examen som konstnär från Royal Academy of Arts i Haag, Nederländerna, 2007 med ett soloverk "In The Flesh I Reside". Ett av huvudtemaerna för mitt konstnärliga forskning och uttryck är den grundläggande psykofysiska upplevelsen av att vara en människa i denna tid. Ekologiska värden och människan som en del av naturen har blivit viktiga teman under de senaste åren. Mina föreställningar är ofta sensuella och djupt rörande.

Jag har bott i många länder, och i synnerhet åren i Japan har starkt påverkat mitt uttryck. Jag har arbetat i Tokyo 2008-2013 och fått erkännande t.ex. för mitt prisbelönta soloarbete på Tokyo Wonder Site’s Experimental Performance Festival 2011.

Den helande effekten av konstnärligt uttryck och den mänskliga röstens gränslösa uttryckskraft är centrala forskningsämnen i mitt arbete.

www.merinikula.com

Program under Konstrundan

Välkommen att följa skapandet av det första samarbetet mellan Meri Nikula och Helena Junttila. I Junttilas verk kan en kvinnlig karaktär ses bland naturliga element och djur i drömlika möten. Utifrån dessa bilder kommer Nikula att arbeta med sin nya föreställning, där en kvinna och en björn reser djupt in i de undermedvetna lagren, speglar varandra och förvandlas till ett. I Valon Lähde kan du njuta av en liten utställning av Helena Junttilas teckningar och se inslag från föreställningen i arbetsprocess. Båda konstnärerna kommer att vara närvarande för att diskutera sina konstnärliga processer med dig.