54. Merihelena Leskinen - Atelje Merihelena, Fabrik1686

Värmeböljor - Kuumat aallot -Heatwaves2021. Det var tryckande het i ateljen i juli och jag avreagerade mig genom att ta mig an ett mörkt stormmotiv som legat  orört flera år. Jag bredde ut en blandning av kadmiumrött - en nyans för hettaMerihelena Leskinen, meritaidemaalari-marin konstmålare- Maritime ArtistÖstersjön - Itämeri - The Baltic Sea 2021Mastogloiahavet - Mastogloiameri 9000v sittenTroolari Huovari ohittaa kotisaari Kemiönsaaren - Trålaren Huovari passerar förbi hemön Kimitoön

Gatuadress

Dalbruksvägen 679
25900 Dalsbruk, Kimitoön

Telefon

+358400105183

Konstart

Måleri, Visuell Konst

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag är marinmålare och jag målar havets väsen. I mina målningar står havet för livet och fartyget för människan. Tekniken jag använder är lagerteknik med olja på duk. Jag har haft över 70 utställningar med marint tema i Finland och utomlands. Redan som nioåring bestämde jag mig för att bli marinmålare när jag blir stor, eftersom havet var det vackraste jag visste. I det ögonblicket befann jag mig mitt i en höststorm, i sittbrunnen på en krängande träsegelbåt A L-28 Elise som min pappa styrde, och jag var betagen av havet som rasade intill mig. När jag var tio började jag spela piano och fortsatte med det som musiker i 30 år. 2004 seglade jag på Atlanten i en månad tillsammans med min man. Att se och uppleva vågorna på en ocean var så omvälvande att jag helt sonika bytte klaviaturen mot penslar och musiken mot färger. Jag målar från minnet sådant jag upplevt och tänkt på under mina seglatser. Nu har jag tillryggalagt över 50.000 sjömil. Havet är min element.
Min målningsprojekt är:
Forntidshaven - en marinmålares berättelser om Östersjön som innehåller marinmålningar om Östersjön, från samtidsmotif till historiska motif ändå till det sista isperioden för 10.000 år sedan.

Program under Konstrundan

Premiären av den 2m långa havsmålningen Kaoshavet-Finska viken.
I Ateljens utställning finns också flera andra stora Forntida Östersjönsmålningar.
- konstnären berättar bakrunden om Forntida Östersjömålningar


Köranvisningar

Dalbruksvägen 679, Fabrik1686, lokalen i hörnet av byggnaden