100. Mia Makela, HIAP Studio 1 - Kabelfabriken / Kaapelitehdas

Kökar XIInto The Wild-videon yksityiskohtaKökar XI yksityiskohta

Gatuadress

Tallberginkatu 1 c 157 (4 krs)
00180 Helsinki

Konstart

Fotografi, Miljökonst, Video- och mediakonst, Visuell Konst

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag är en finsk mediekonstnär och kulturhistorisker vars verk ofta korsar vetenskap och ekologi. Olika varelsers erfarenhetsvärldar är föremål för konstnärliga expeditioner. Resultaten av forskningen visas i videor, fotografier, installationer, ljudguider, performativa föreläsningar och skrifter.

Under åren 2020-2022 kommer jag att bekanta mig med livet i jordskorpan och mineraler, t.ex. på Outokumpus gruvresidens. Mina senaste verk inkluderar installationen "Looking for Mr.Blue", en kulturhistorisk studie av en norsk gås vandringsväg över Europa. "History of an Impossible Destiny", en videoinstallation som skildrar ett bis öde under antropocen. "Zootopia" - en posthumanistisk ljudguide till Korkeasaari Zoo förnyade en föråldrad djurpark. "I “Green Matters” blev jag bekant med algsamling och göra algmatta. Jag är en internationellt erkänd pionjär inom live cinema och har framfört mina verk och föreläst runt om i världen.

miamakela.net

Program under Konstrundan

Jag kommer att vara residenskonstnär (studio 1) på HIAPs Cable Factory till slutet av 2022. I min ateljé presenterar jag mina verk hängda på väggar. Mina videoverk kan ses som en videoprojektion och dessutom roterar en presentation av mina andra verk på skärmen. Studion har även utställningskataloger och litteratur relaterad till mina ämnen. Utrymmet spelar bakgrundsmusik som lämpar sig för verken.

Jag håller en timslång presentation varje dag klockan 15 om processen att skapa verk och forskningens konst. Jag berättar historier om samarbete mellan vetenskap och konst. Jag beskriver mina arbets- och residensupplevelser vid Outokumpus gruvbostad och Kökär skärgårdsresidenset. Antal deltagande max. 10 personer.

Min studio har ett långbord där man kan sitta länge, njuta av te och kex. Jag gillar att prata med gäster om konst och de ämnen som uppstår ur den.

OM VERKEN
Jag tillbringade coronasommaren 2020 på Kökar konstnärsresidens i yttre skärgården, där jag där jag fotograferade klippornas uråldriga ytmönster. Utifrån fotografierna redigerade jag folkloreliknande och mystiska hotfulla landskap med en grafisk estetik. I bilderna finns "Fine Art" skapad av naturens krafter, som sträcker sig bortom mänsklig tid. Varje ytmönster i landskapet har skapats under miljontals år som ett resultat av geologiska processer. Nu finns de krafterna i bilderna.

Bilderna i Kökar-serien är relaterade till ett bredare forskningsprojekt om mineraler, för vilket jag förbereder video- och fotografiska verk under 2021-2022. I “Mineralogic Meditations” fördjupar jag mig i stenarnas hemliga liv. Jag vill förstå stenarna bättre och kunna läsa om spektrumet av mineraler: var kommer mineralerna ifrån och vad betyder de? Jag reflekterar över mineralernas process, livscykel och betydelse tillsammans med de forskare som jag intervjuade vid Helsingfors universitet, Finlands geologiska forskningscentralen och gruvresidenset i Outokumpu. Mitt arbete har finansierats av SKR och TAIKE.


miamakela.net
hiap.fi


https://vimeo.com/user372251

Köranvisningar

Efter ankomst till Kabelfabrikens innergård kan du ta B-trapphissen upp till 4:e våningen och gå till vänster om korridoren. HIAP-loungen ligger på höger sida strax före slutet av korridoren. Du kan också gå in i C-trappan och ta hissen vid restaurangen till 4:e våningen. Sedan går du direkt ur hissen. Det finns två hissar i lobbyn på C-stegen. Den högra hissen går mittemot restaurangen. Du kan också ta dig dit längs remsan från huvudentrén.