137. Helsingin Paperipaja ry, Kuvataiteilija Emma Peura - Roihupellon taidekortteli

Emma Peura - Helsingin Paperipaja ryEmma Peura työskentelemässä Helsingin PaperipajallaAallokko, 2019 | Surge, 2019Piettämäjoen rannalla / siinä myllyn paikalla / kasvaa tänään heinää V, 2021 | Hay grows today / on the banks of the Piettämäjoki River / where the mill once was V, 2021Paulin puun juurella (B), 2021, Metsäsyövytys 16.10.2018 – 30.10.2020 | At the foot of Pauli’s tree (B), 2021, forest etching 16.10.2018 – 30.10.2020

Gatuadress

Levytie 2-4
00880 Helsinki

Telefon

0503253891

Konstart

Grafik, Installation, Konsthantverk, Teckning, Visuell Konst

Information om konstnären/gruppen

Jag är magister i bildkonst och konstgrafiker. Jag arbetar med experimentella tryckmetoder, illustrations- och papperskonst. Jag arbetar speciellt med skogsgravyr, en konstgrafiskmetod jag uppfunnit. Mina verk finns bl.a. i Kiasmas, statens, HUS och statsrådets kanslis samlingar. Jag är en stiftande medlem av och ordförande för Helsingin Paperipaja. Mitt arbetsrum finns i samband med pappersverkstaden.

Helsingin Paperipaja rf är en förening grundad av sex professionella konstnärer 2019. Det är den enda verkstaden i Finland som koncentrerar sig på att tillverka papper och vars mål är att skapa nya uttrycksformer och material inom nutidspapperskonsten.

Vår förening upprätthåller en arbetsrumsgemenskap i Kasåkern i Helsingfors och en öppen pappersverkstad, där högklassig nutidskonst skapas med respekt för traditionella hantverkskunskaper. I vår verkstad kan konstnärer skapa syrefritt lumppapper för konstbruk. Föreningen ordnar även kurser i papperstillverkning. Verstaden har fått stöd av TAIKE - Centret för konstfrämjande och Finska kulturfonden. vår kundkrets är inriktad på professionella konstnärer, men vår verkstad är en gemenskap för alla som är intresserade av hantverk och ekologisk konstframställning.

Föreningens medlemskonstnärer är konstproffs som arbetar med flera olika tekniker, men som förenas av en delad kärlek till papper. Föreningens medlemskonstnärer: Susanna Autio, Outi Koivisto, Astri Laitinen, Emma Peura, Irma Tonteri ja Maria Valkeavuolle.

Program under Konstrundan

En försäljningsutställning ställs ut under Konstrundan. Till salu finns även för hand tillverkat syrafritt lumppapper, som lämpar sig för konstbruk. Vinsten från pappersförsäljningen går till verkstadens underhållskostnader.

Öppna dörrar i Emma Peuras arbetsrum.

Arbetsdemonstration/miniworkshop: På pappersverkstadens sida får du prova på papperstillverkning! Alla gäster får lyfta ett ark ur massan, som vi tillverkat på förhand av naturfibrer. Om man vill får man ta arket med sig och torka det hemma. Lämpar sig även för barn!


https://www.instagram.com/peuranemma/

Köranvisningar

Närmaste metrostation: Igelkottsvägen. Ca 10 min promenad från metron genom Illergränden och Illergrändens skatepark. Gå genom Viksvägens underfart och du kommer fram till Flänsgränden. Fortsätt till Plåtvägen. Ingången är den första dörren till vänster på Plåtvägen.

Närmaste busshållplatser: Kasåkern (ca 10 min promenad), Lillbäcksvägen (ca 11 min promenad) och Igelkottsvägen 13 (ca 8 min promenad).

Ingången på plåtvägen på gatunivå: En egen ingång i korsningen av Plåtvägens och Flänsvägens korsning. Från Flänsvägen och Flänsgränden: den bruna dörren med små trappor, före Sida Outlets ingång.