237. Ateljee Maire Ruotsalainen

Teos: Kätketty salaisuus, akvarelli 2021Ateljee Maire Ruotsalainen, Rantalinna, Rantakatu, 65100 VaasaTeos: Kevät kuiskii, akvarelli  2021,  koko,  45,5 x 35,5 cmTeos: Kukkametsä, akvarelli 2021, koko 45,5 x 35,5 cmTeos: Syyskuiskii, akvarelli 2021, koko 51,5 x 70,5 cm

Gatuadress

Rantalinna, Rantakatu
65100 Vaasa

Telefon

+358 400 921348

Konstart

Måleri

Information om konstnären/gruppen

Jag är Maire Ruotsalainen, en akvarellkonstnär från Vasa. Konstutbildning Open University of Art and Design 1989-1991. Många internationella och inhemska konstkurser.

Jag har arbetat som akvarellkonstnär i cirka 40 år, första utställningen 1981. De senaste 25 åren har jag arbetat som professionell konstnär. Min akvarellteknik är en "vått-i-vått"-teknik.

Min inspirationskälla och kreativitet
Att vandra i naturen, vandring är utforskande av naturen. Jag gör observationer och antecknar olika småsaker i minnet och på papper, både i Lapplands karga landskap och i Söderfärdens ständigt föränderliga fältlandskap eller vid Raippaluoto skärgårds stränder. Inte en så liten och blygsam växt,
från vilken jag inte skulle finna naturens stora skönhet och ändamålsenlighet. Ofta är mina verk bara en antydan till helheten. Min vision är att genom mitt arbete upptäcka naturens små underverk och skapa för betraktaren
möjligheten att upptäcka dessa underverk såväl som att se dem som stor skönhet.

Mina konstnärliga prestationer
Jag har hållit ett 50-tal separatutställningar i Finland, Sverige och Frankrike: Kulturcentret Stundars, Mikolamuseets inbjudningsutställning, Vasa konsthall och Franska Konstnärsförbundets inbjudande utställning i Paris.

Den mest betydande av de många gemensamma utställningarna är internationella akvarellkonstutställningar i Sverige, Italien, Spanien, Frankrike, Estland och Tjeckien som en herrelös deltagare i Finlands akvarellkonstförening. Dessutom har jag deltagit i internationella utställningar i Louvren och Grand Palaice i Paris. Jag har deltagit i SKJL, Finlands Akvarellkonstförbunds, Österbottens Konstnärsförbund och Vasa Konstnärsförbunds årliga, festliga och inbjudande utställningar.

Jag vann 1:a pris i Vasa sockenförenings konsttävling 1999.
Jag har fått hedersomnämnanden i franska utställningar 2007-2009 och
nämns i Finlands Akropolisförbunds elfte årliga utställning 2001.

Undervisningsuppgifter
Jag undervisade i akvarellmålning vid Vasa universitet från 1995 till 2018
och på Korsholms Medborgsinstitut 1996 till 2012. Jag har också arbetat
Som lärare i kurser vid Finlands Akvarellförbund i Harjavalta 2010 - 2012.

Medlemskap
Jag är medlem i:
Vasa Konstnärsförening
Pohjalainen Taitelijaliitto ry
Finska akvarellföreningen

Program under Konstrundan

Temat för dagarna är "Möten". Så här målar jag akvarell, jag demonstrerar akvarellmålning. Jag kommer att presentera mitt arbete speciellt från 2021 och 2022 och berätta om mitt arbete och inspirationskällor. Jag reciterar mina dikter på temat akvarell.


Köranvisningar

Ingången till ateljén finns i norra änden av Rantalinnabyggnaden (Vaasanpuistikko ände). Min studio ligger på andra våningen, det finns ingen hiss i byggnaden.