167. Susan Vatanen Sunnuntaipuoti

Su-puotiVaatesuunnittelija Susan VatanenAnemone-mekkoAnemone-toppiMolinia-haalari ja Arctium-hattu

Gatuadress

Kauppakatu 5
18100 Heinola

Telefon

0449779349

Konstart

Formgivning, Konsthantverk, Textil

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Su är en förkortning av Sunnuntaipuoti (söndagsbode) och namnet på min kollektion. Su-kollektionen föddes när jag fick lust att leva ett lugnare liv och göra stillare mode och min passion till trädgård och växter.
Jag är Susan Vatanen, 46-årig kläddesigner-trädgårdsmästare.
Jag studerade först till sömmerska och fortsatte sedan med kläddesign i Lahden muotoiluinstituutti. Jag studerade och arbetade i en trädgårds-och i blomsteraffär, men hittade mig själv som mallmästare i klädbranchen, som jag var i fyra års tid. Efter denna tid visste jag vad jag vill hålla på med, år 2013 föddes Su och då började jag planera och tillverka min egen kollektion och öppnade Sunnuntaiboden.
Su är en minimalistisk och raklinjad kollektion gjord av sertifikerat och återvinnat naturmaterial, huvudsakligen av linne.
Formspråket kommer från växtvärlden och plaggens namn kommer från växternas vetenskapliga namn.
Su-kollektionen är minimalistisk, även färgvärlden är minimalistisk: svart, grått, naturlig linnefärgnyans och vitt.
Jag planerar, gör mönster och tillverkar min kollektion i mitt arbetsrum Sunnuntaipuoti i Heinola.
Jag producerar tyst mode, hållbar och tidlös med minimalistisk lätthet. Kläderna är vida, axlarna ger rum och plaggen har stora fickor. Jag tycker om detaljer som är funktionella tex. fickan kan ha en betydande uppgift. Ibland gömmer sig fickan på ett synligt ställe och då skapar det funktionalitet.

Program under Konstrundan

Under Konstrundan kan besökaren bekanta sig med Sunnuntaipuoti och Su-kollektionen i mina arbetsutrymmen i två våningar. Jag presenterar min kollektion och dess stilla struktur. En diskussion om hur skapa innehållet i ett ansvarsfullt klädskåp kontra nuvarande.
Servering örtte från den egna trädgården.


Köranvisningar

Ligger mittemot Heinola konstmuseum