135. Birundan på Turholm - Catharina Kajander, Aino Aksenja, Ina Niemelä & Noora Kauppila

Krukor på EMMA "SÄRKYVÄÄ"2021-2022Catharina Kajander på EMMA 2021Biodlaren Ina Niemelä på TurholmBirundanAino Aksenja konstnär bild på turholmsateljen

Gatuadress

Turholmsvägen
00840 Helsingfors

Telefon

0452782493

Konstart

Installation, Keramik, Konsthantverk, Ljudkonst, Ljuskonst, Miljökonst, Perfomance, Skulptur, Visuell Konst

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Birundan är ett mångsinnligt evenemang för hela familjen. Keramikkonstnär Catharina Kajander, bildkonstnär Aino Aksenja samt Turholmens biodlare och ljuskonstnär Ina Niemelä bjuder in dig i trädgården. Med oss också multikonstnär-musiker Noora Kauppila, Bins sällskap och sångare-låtskrivare Nightbird. Birundan är en del av Konstrundan-helgen, där konstnärer runtom i Finland öppnar sina ateljéer för publiken.
Vi är på plats, vår konst är på plats, kom du med!

Om oss:

Aino Aksenja
Aino Aksenja (f.1986) är konstnär som arbetar med rörlig bild, installation, performance, fotografi, text, textil och trädgård. Hon har magisterexamen från Bildkonstakademin (2017) och kandidatexamen i fotografi från YH Novia (2013). Aksenjas verk har visats på utställningar och screenings i Finland, Sverige, Ryssland, Tyskland, Portugal, USA och Sydkorea. Resande och rörelse är viktiga metoder, och hon har arbetat på konstnärsresidens från Detroit till olika öar sedan 2012. För tillfället utmanar Aksenja sin rastlösa natur genom att sätta ner rötter i jorden av Degerö.
https://aksenja.com/

Catharina Kajander
Keramikkonstnär Catharina Kajander (f.1945) har arbetat som fri konstnär med olika projekt och utställningar sedan 1966. Kajander utbildade sig vid Konstindustriella högskolans keramikavdelning 1962–66. Hennes konstnärskap omfattar stora krukor och skulpturer i keramik och terrakotta, oftast i finsk rödlera. Ämnen är både självbiografiska och samhälleliga och feministiska ställningar. Kajander är representerad bland annat på Designmuseet i Helsingfors och Finlands Hantverksmuseum i Jyväskylä. Sedan 2019 har hon arbetat med Aalto-universitetets Working With Soil-projekt.
http://www.ckajander.com/

Ina Niemelä
Ina Niemelä (f.1986) är ljus- och videokonstnär som bor på Degerö med sin familj. Hon fick sin magisterexamen från Konstuniversitetet i Helsingfors i 2013 och har arbetat som frilansare med ljussättning av konsert, dans, teater, cirkus och experimentell konst. Niemelä har varit ljusmästare på Zodiak och produktionskoordinator på Stoa och Vuotalo. Nu jobbar hon på Cirko som teknisk producent. Hennes senaste konstnärliga verk är Karpo (2021) med Kristian Smeds. Niemelä är medlem i Finlands Biodlares Förbund och Hyötykasviyhdistys.
https://www.inaniemela.fi/

Noora Kauppila
Noora Kauppila (f. 1988) är sångare, multikonstnär och musiker, som inspireras av naturlig ljud och den uråldriga finsk-ugriska musiktraditionen. Hon närmar sig musiken omfattande och ur en performanskonstnärlig perspektiv medan hon forskar förhållanden av musik, natur och kultur. Kauppila har magisterexamen i folkmusik från Konstuniversitetets Sibeliusakademin med fördjupning i den karelska gråttraditionen, rituell konst och musikterapi.

Bins sällskap
Bins sällskap består av sex konstnärer (av vilka Aksenja och Niemelä är två) och bin. Det är ett varaktigt och levande konstprojekt om korsningar av bins och människors levnadsvärldar, mottaglighet och att leva i varandras rytmer. Vi söker och övar nya sätt att vara och arbeta på väg mot en ödmjukare mänsklighet och osäkrare framtid. Bins sällskap är djupt kopplat till behovet av att göra saker på ett nytt sätt; att hamna på en annan plats än där en började - att se en väg ut ur perspektivlöshet, och att dela denna process öppet med andra.
https://www.mehilaistenseura.org/

Nightbird
Nightbird (Anna-Stina Jungerstam) är en finlandssvensk singer-songwriter, som sjunger soundtracket till sömnlösa nätter, en blandning av rootsblues, månskådande melodiska gitarrer och sammetstöstande midnattsjazzlåtar skrivna under påverkan av deltapionjärerna och en blandning av amerikansk och finsk folkmusik.
http://www.nightbirdishere.com/

Birundan har fått stöd från Svenska kulturfonden och Helsingfors stad.

Program under Konstrundan

Båda dagarna:
Turholms vilohem - Aino Aksenjas installation
Turholms campingplats - Ina Niemeläs ljusverk
Kritiskt utrotningshotade arter - del av verk Catharina Kajander är med
Sanctuary - Aksenjas och Niemeläs levande trädgårdsinstallation
Nostatus - Noora Kauppilas ljudverk
HO.5 Turholmsparken - Matt Parkers verk

Våffelkafé och honungskiosk!
Lerverkstad för barn.

www.ckajander.com, Webshop: -, Facebook: Catharina Kajander, Instagram: -

Ornamo art.com

Köranvisningar

På Degerö, i Turholmens park, i trädgården av Trädgårdsmästarens stuga, ljust hus på backen i norra delen av parken.
Metro: Hertonäs, buss 84, 88. Lauri Mickelssonsv.

❗️Tillgänglighet:
Evenemanget är kostnadsfritt och passar alla intresserade. Parken är inte fullt tillgänglig. Det finns en gångväg i god skick till Trädgårdsmästarens stuga, men terrängen är backig och vägen i grus. Parkens parkeringsplatser finns på gångavstånd till trädgården och de är begränsade. Vi rekommenderar att komma till fots, på cykel eller med kollektivtrafik. I parken finns sommartoalett på den sydliga parkeringsplatsen. Evenemanget äger rum utomhus så klä dig enligt det.