Camilla Forsén-Ström ger Konstens fredag ett ansikte!

Konstens fredag 11.9.2020

20.05.2020 kl. 12:09
Konceptet för Konstens fredag har förnyats i år!

”Kunglig för en dag” på Konstens fredag  11.9.2020
    - gratis konstuppgift för alla lågstadier i Finland

I år presenterar Konstrundan ett nytt koncept för Konstens fredag: vi har beställt en film med en konstpedagogisk uppgift för barn i lågstadieålder. Filmen kommer att erbjudas alla lågstadier i vårt land, i såväl svenskspråkiga som finskspråkiga skolor. Årets uppgift, Kunglig för en dag, lanseras på Konstens fredag 11.9.2020 men kommer sedan att ligga kvar på Konstrundans hemsida och Facebook, så att den kan utföras också senare.

Vad är Konstens fredag?
I samband med Konstrundan har det sedan år 2012 ordnats olika verkstäder för barn på Konstens fredag. Verkstäderna har genererat möten mellan konstnärerna och barnen och utöver själva skapandet har barnen fått kontakt med och en inblick i den kreativa aktörens yrke. Verkstäderna har uppskattats stort men p.g.a. ekonomiska och praktiska begränsningar har dessa nått endast en handfull barn på enstaka orter, främst i Svenskfinland.

Nytt koncept år 2020
Tack vare understöd av stiftelserna Brita Maria Renlunds minne och Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse kommer Konstens fredag att förnyas i år. Tanken föddes redan innan coronan med målsättningen att vi genom Konstens fredag skulle nå så många barn som möjligt.

Konstrundan har beställt en film av Malakta Films i Malax. Filmen kan distribueras till alla lågstadie­skolor i Finland. På filmen berättar konstnären och kreatören Camilla Forsén-Ström om sig och sitt arbete. Därefter ger hon barnen en pedagogiskt genomtänkt uppgift att utföra. På grund av coronan anpassas uppgiften så att den också kan utföras av ett eller flera barn i hemmet. Filmen görs på svenska men textas till finska och får därmed även en språkbads­effekt, som på ett roligt sätt presenterar svenskan i finska skolor.

Skaparglädje och kreativitet
Den största fördelen med detta förfarande ser vi i att vi nu kan nå ut till alla lågstadier i hela Finland och erbjuda detta kreativa ”möte” med en verksam konstnär.

”Det enda konkreta vi kan avslöja om uppgiften i dag är namnet: Kunglig för en dag”, säger Camilla Forsén-Ström. ”Uppgiften är uppbyggd så att den uppmuntrar till kreativitet och skaparglädje och den baserar sig på återvinning och material som barnen hittar i sitt hem. I arbetet används vanliga redskap som finns i skolan och hemmet.”

”I filmen lägger vi extra vikt vid att presentera uppgiften så att barn i olika åldrar kan ta den till sig och lyckas med genomförandet. Det kräver noggrann planering och tydlighet i utformandet, en bra utmaning för mina kreativa tankeknölar”, skrattar Camilla.

Resultaten kommer att presenteras på sociala medier. Lärarna eller föräldrarna ombeds att ladda upp bilder av barnens konstverk på Instagram #konstensfredag #konstrundan eller att skicka bilderna till Konstrundan för uppladdning. På Instagram kan barnen sedan enkelt se vad andra barn har åstadkommit. Den som vill kan gärna ställa ut konstverken t.ex. i ortens bibliotek eller äldreboende.

"Planerna för filmen är klara och filmningen kommer att gå av stapeln i maj. Det ska bli spännande att se slutresultatet”, säger Konstrundans projektledare Martina Lindberg. ”Vi hoppas att så många barn som möjligt får ta del av uppgiften och ber du som läser detta att föra informationen vidare till lärare i din bekantskapskrets.”

Mera information om vilka förberedelser som krävs inför uppgiften skickas ut inför skol­starten i augusti.

Kontakta oss gärna för mera information:
Martina Lindberg, projektledare för Konstrundan, 044 977 0773 konstrundan.aboland@gmail.com

Ann-Maj Granstubb, Malakta, producent för filmen, 
050-5875 674 maja@malakta.fi


Camilla Forsén-Ström är konstnär, kreatör och tv-profil. Hon driver sitt företag där hon jobbar med utställningar och beställningsmålningar och hon är också mycket ute i skolorna i Österbotten och drar där olika kultur- och konst­projekt. Camillas konst fokuserar mest på måleriet och föreställande motiv med människan i fokus.
De senaste 15 åren har Camilla medverkat i tv-programmet Strömsö där hon introducerar olika konsttekniker, återbruks­idéer och skaparglädje till tittarna.

Malakta Films producerar medieinnehåll för barn, dokumentärer och dansfilmer. Bland produktioner kan nämnas Barn i 100 år, Djurvänner, Visst kan vi och Kom vi flyger! Malakta Films är verksamma vid Malakta, ett konstnärsdrivet konst- och kulturcentrum i Malax med målsättning att skapa en kreativ oas där alla är välkomna. En plats där idéer får födas, utvecklas, förverkligas och delas. Grundpelarna för verksamheten är residensverksamhet, Labs-mästarklasser för professionella inom olika konstformer samt olika konstevenemang, workshops och artist talks för allmänheten under devisen Art is for everyone! www.malakta.fi

Konstrundan

Presentation av Konstrundangänget

Här kan du bekanta dig med Konstrundans projektledare och våra regionkontakter
19.05.2020 kl. 09:39
Panu Ruotsalo, 2019

ÅRETS DELTAGARE ÄR VALDA

Nu är det klart, vilka som kommer att delta i Konstrundan 2020! I år ordnas Konstrundan under andra veckoslutet i september, 12-13.9.2020.
16.04.2020 kl. 16:29

Illustrationen för Konstrundan 2020 är klar!

Grafiker Linn Henrichson har gjort årets illustration!
11.02.2020 kl. 13:46

Konstrundan har ny projektledare!

Martina Lindberg drar nu Konstrundan
16.01.2020 kl. 11:50

Presentationssidorna publicerade

Bekanta dig med årets deltagare och prova den nya filtreringen.
11.06.2019 kl. 09:45

KONST FÖR HEMMET

Konst för hemmet – kom och hör hur du kan ge ett hem åt konst!
28.02.2019 kl. 13:28

VÄLKOMMEN TILL KONSTRUNDANS NYA HEMSIDA

Konstrundans hemsida är äntligen här.
28.02.2019 kl. 13:25


 

ARRANGÖR/JÄRJESTÄJÄ

Åbolands hantverk rf / Martina Lindberg
konstrundan.aboland(a)gmail.com
044 9770 773

HELSINGFORS/HELSINKI

Ida Taavitsainen
konstrundan.helsingfors(a)gmail.com
 

VÄSTRA NYLAND/LÄNSI-UUSIMAA

Jani A. Purhonen
044 277 9613
konstrundan.vastranyland(a)gmail.com

ÖSTRA NYLAND/ITÄ-UUSIMAA

Borgå Konstskola / Leena Stolzmann
konstrundan.ostranyland(a)gmail.com
0400 880 526

ÅLAND/AHVENANMAA

Leila Cromwell Morgan Lönnroth
konstrundan.aland(a)gmail.com

ÖSTERBOTTEN/POHJANMAA

Christa Friberg
konstrundan.osterbotten(a)gmail.com
050 555 7507

Beställ nyhetsbrev | Tilaa uutiskirjeemme