Konstens fredag 3.9.2021

21.05.2021 kl. 08:59
Akvarellkonstnären Anette Gustafsson presenterar årets uppgift!

Den fantastiska akvarellen

Årets uppgift ”Den fantastiska akvarellen” lanseras på Konstens fredag 3.9.2021 på Konstrundans hemsida www.konstrundan.fi men kommer sedan att ligga kvar på hemsidan så att den kan utföras senare.

På filmen berättar akvarellkonstnären Anette Gustafsson om sig själv och sitt arbete varefter hon steg för steg presenterar uppgiften för barnen.

Så här beskriver Anette årets uppgift:
”Tillsammans kommer vi att experimentera och undersöka akvarellmåleriet på ett enkelt och roligt sätt med mycket vatten, pigment och lite oväntade redskap. Utan att egentligen måla med färgen, ser vi hur vattnet och slumpen leder färgpigmenten till oväntade och unika former. Inget är rätt eller fel, alla bilder blir olika och vi kanske kan hitta några figurer i mönstret när det torkat?”

Uppgiften kan utföras i skolan eller i hemmet, läraren eller föräldrarna kanske behöver hjälpa till med förberedelser samt med att samla ihop materialet. Instruktionerna kommer att finnas på Konstrundans hemsida i god tid innan filmen lanseras.

Resultaten kommer att presenteras på sociala medier. Lärarna eller föräldrarna ombeds att ladda upp bilder av barnens konstverk på Instagram #konstensfredag #konstrundan eller att skicka bilderna till Konstrundan för uppladdning. konstens.fredag@gmail.com.

På Instagram kan barnen sedan enkelt se vad andra barn har åstadkommit. Den som vill kan gärna ställa ut konstverken t.ex. i ortens bibliotek eller på ett äldreboende.

Anette Gustafsson
Anette har målat med vattenfärg och akvarell i hela sitt liv och hon älskar det! Enligt Anette är akvarellen så spännande för att den är levande. Hon är yrkesverksam konstnär och jobbar också som konstpedagog.

Anette jobbar gärna i stora format med breda penslar och mycket vatten. Helst målar hon skärgårdslandskap men hon är även väldigt intresserad av porträtt av alla de slag.

Så här beskriver Anette sitt målande:
”Att måla är livsnödvändigt för mig. Inspiration hämtar jag huvudsakligen i naturen, där öppet hav möter land eller där ljus spelar mellan glesa trädstammar. Landskap som går att finna i ansiktet hos ett djur eller en människa utmanar mig också. I bilderna bearbetar jag mina intryck av naturen och låter känslorna rinna över landskapet.”

Anette är hemma såväl i Sverige som på Åland och under Konstrundan öppnar hon upp sin ateljé i Hellestorp på Lemland för besökare.

Konstrundan
foto: Matti Snellman / HUS

Årets nyhet: Konstens afton 19.8.2021

- en konstauktion till förmån för Nya Barnsjukhuset i Helsingfors
10.08.2021 kl. 14:38

Nyhet: Gruppbesök på Konstens fredag 3.9.2021

Boka ett besök för din grupp hos någon av årets deltagare
23.06.2021 kl. 00:01