86. Jill Christiansen, Stentorp

Gatuadress

Skråbbovägen 222, Skråbbontie 222
21610 Kirjala

Telefon

0400844506

Konstart

Konsthantverk och hantverk, Visuell konst

Information om konstnären/gruppen

Det Finska lantrasfåret med sin mjuka ull, rika färgnyanser och sin krulliga päls är en aldrig sinande inspirationskälla. I samarbete med skickliga lokala stickerskor skapar jag bl.a ylletröjor, ponchos, mössor och sjalar av den ofärgade ullen till största delen från egna får på Stentorp. I mönstren syns intryck från den omgivande naturen, olika kulturer, mytologiska berättelser och min kärlek till vår skärgård. Av skinnen sys västar, mössor, öronmuffar och av restbitarna vävs sittunderlag och väggbonader. Hållbar utveckling, etisk och ekologisk uppfödning av får och produktion av hantverk har varit ledstjärnorna under min över 30 åriga verksamhet . Stentorp erhöll TAITO hedersomnämnande årets konsthantverksföretag 2004 i Åboland. I maj 2014 höll jag föredraget ” Finnsheep as a source of creativity” på 8th World Congress on Coloured Sheep” i Paris. I september 2016 höll jag motsvarande föredrag, inbjuden av American Finnsheep Association, vid två tillfällen för fårfarmare och ulldesigners på Västkusten i WC och Ostkusten i Maryland. En artikel publicerades i tidskriften Sheep.

I årets utställning MARE är havet ett samlande tema. Mina alster finns i huvudbyggnadens vinkällare. Jag tar fram samverkan mellan färgnyanser, krusighet och mjukhet i lammullen och -skinnen.

I fårhuset , på plats finns Yngve Gustafsson, Jomala/Föglö Åland; pensionerad sjökapten och rederitjänsteman, numera skribent i Sjöhistorisk Årsskrift för Åland sedan år 1991, med sina konstfullt snidade allmogebåtar och lastfartygs modeller. Modellerna är byggda i skala, från autentiska ritningar, på traditionellt sätt. Många av lastfartygen är byggda på spant. Materialet är i huvudsak sågat "båtvirke" i 2 mm furu från egen skog.
Modellernas detaljer är av egen tillverkning. Kättingar och kugghjul från smycken och klockor. Målsättningen är att dokumentera olika båt- och fartygstyper i bruksstandard.

Almut Hintze, Hannover Tyskland; guldsmed, smyckes- och bildkonstnär. finns också på plats.
Hennes ideer föds ur samverkan mellan materialet och hantverksmöjligheterna.
Smyckenas material 750 er guld och Sterling silver kompletteras med transparent-färgrik brand emalj, opaler, pärlor och turmalin. Konstsmeden Kimmo Tulimetsä från Åbo ställer ut ett par gedigna skulpturer i koppar i naturen.
Heikki Vendelin, husbonden på Stentorp visar studier av hav och vatten i dess olika uttrycksformer genom foto och akvarell.

Fårfarmen och utställningarna är öppna för besökare hela sommaren kl. 12-18. Servering och vallhundsuppvisning för grupper på beställning. Strandstuga att hyra.

Program under Konstrundan

Vallhundsuppvisningar kl. 13, 15 och 17. Eventuellt ytterligare program under planering.

jill ( a ) stentorp.fi
www.stentorp.fi

Köranvisningar

Avvik från Hfrs Motorvägen E18 eller Gamla Hfrsvägen 110 i St. Karins mot Pargas, Skärgårdsvägen 180. Efter ca 10 km vänd till höger efter Stentorp ax skylten och följ skyltarna ca 2,5 km ända fram.

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress