164. Merja Pohjonen, Batteribackas keramikateljé

Gatuadress

Gamla Uleåvägen 141 / Vanha Ouluntie 141
67410 Karleby / Kokkola

Telefon

050 4043254

Konstart

Konsthantverk och hantverk, Konstindustri och formgivning

Information om konstnären/gruppen

Ateljénamnet Batteribacka kommer från 1809 kriget, då här fanns ett kanonbatteri på stället. Jag har bott och arbetat här sedan 2009. Jag arbetar med lera i nedre våningen och har på ett litet galleri för mina färdiga konstverk på övre våningen.
Jag arbetar med konst- och bruksföremål av olika lertyper och bränner dem här i verkstan i en elektronisk ugn, på gården med raku-ugn eller med olika slags primitiva bränningar. Några gånger om året deltar jag i bränningen med Lieskat-Flammor rf:s vedeldade ugn. Den här Borrey Box ugnen ligger på Storträsk ugndomsgårds gård här i Karleby. När jag arbetar med leran får jag inspiration från naturen och från lerans egenskaper och möjligheter. Ofta börjar mina idéer leva vidare under arbetets gång.

Program under Konstrundan

Under Konstrundan veckoslutet blir det keramikbränningar med två primitiva urgamla ugnsmodeller. På fredagen bygger jag en milugn på gården och den tänds på lördagen. På lördagen bygger jag en ugn av lera och halm och med den bränner jag råa föremål av rödlera och den tänds också på lördagen.
Ugnarna öppnas på söndagen.

merja.pohjonen ( a ) gmail.com
www.finnishdesigners.fi

Köranvisningar

Från Karleby riksåttan E8 norrut, strax efter Vittsar Shell tag höger vid Vessivägen, kör 400 meter och tag vänster i korsningen till Vittsar skola, fortsätt cirka 500 meter tills vägen tar slut. Batteribackas keramikateljé ligger på vänster sida i det röda tegelhuset.

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress