65. Ulla Kostiainen, Skogby Bruk

Gatuadress

Skogby Bruksvägen 209
10680 Skogby

Telefon

050 528 1283

Konstart

Konsthantverk och hantverk

Information om konstnären/gruppen

Vi är sex konstnärer som i år ställer ut tillsammans på Skogby Bruk. Var och en har sin egen utställning och dessutom har några av oss samarbetat med några verk .

Du får se våra utställningar i den fina bruksmiljön:

Micaela Lappalainen - glaskonst
Viviann Seege - keramik
Yoshi Omori, fotografi
Jan Lappalainen, akvarellmålningar
Hans Valmiala, konstsmide
Ulla Kostiainen, mobiler

Ulla Kostiainen tillverkar teater-rekvisita och teater-dockor. Dessutom är hon scenograf. Hon planerar och förverkligar verkstäder, som Nationalmuseet ordnar för barn, skolelever och i publikevenemang för vem som helst. Verkstäderna har stark anknytning till museets utställningar.

Hon är också intresserad av teater och då speciellt dockteater.

Viviann Seege är keramik keramik artesan. Hon har alltid tyckt om att teckna och måla fåglar, nu skulpterar hon hönor och tuppar i lera. Hon inspireras ständigt av processen med att planera ett föremål, att förverkliga det i lera, glasera det och med förväntan se vad som kommer ur ugnen.

Det finns mängder av oväntade saker som kan hända under processen och det är alltid lika spännande att öppna ugnen efter en bränning. Under Konstrundan 2018 visar hon ett urval hönor och tuppar och därtill en samling skor gjorda i keramik.

Yoshi Omori är japansk fotograf, som gjort sin karriär främst i Paris, där han bott 1986 - 2013. Hans arbeten har varit framme i flertaliga utställningar och publikationer. Han har fått erkännande för sina fotografier, som beskriver rörelse och dans. Han har ofta kalllats för en poetisk fotograf, vilket tydligt kan skönjas i boken "Lumi Valo" (Prometheus Kustannus Oy) som gavs ut 2012 i samarbete med dansaren Hanna Ahti.

Yoshi har verkat och bott i Helsingfors sedan 2013.

Hans Valmiala är smed. Han blev metall-artesan från hantverks- och konstindustriella-skolan i Nummela år 2004. Före det utexaminerades han från Koverhar yrkesskola 1979.

Att bygga gamla motorcyklar har varit en hobby redan i årtionden. I sitt arbete vill Hans kombinera nya och gamla metall-bearbetningstekniker. Varje smed har sin egen stil, Hans' är typisk skandinavisk. Förutom traditionellt smidesarbete gör han metall-konstföremål såsom t.ex. figurer och reliefer.

Hans' egentliga arbetsutrymme finns i en gammal smedja i Prästkulla,Tenala,

Jan Lappalainen kombinerar olika medier, så som akvareller, oljefärger, blyertspennor och digitalt media i sitt arbete. Hans studier i animation och kreativt skrivande har ett stort inflytande på hans bildkonst.

Just nu målar Jan främst akvareller.

Micaela kombinerar ofta olika glastillverkningstekniker, som t.ex smält glas med glasmosaik. Hennes glasföremål har genomgått flera olika arbetsskeden, vilket betyder att glasföremålet skurits, slipats och upphettats i ugn 1-3 omgångar för att få sitt slutliga utseende.

Micaela har alltid fascinerats av samspelet mellan ljus och skugga. Glas har en fantastisk förmåga att fånga ljus och därmed skapa fängslande
skuggor. Därför är ljus i någon form en ofta förekommande och viktig detalj i hennes föremål.

Program under Konstrundan

Ulla Kostiainen kommer att ha en workshop för intresserade.
Hon har tänkt använda himmel-teknik i sin verkstad. Slutresultatet skulle
inte vara en himmel utan en mångtydig mobile.

Som material kommer att användas estnisk vass och naturmaterial, såsom blommor, gräs, kvistar, garn och tygbitar. Deltagarna avgör naturligtvis själva, genom att fritt använda sin fantasi, hur slutresultatet kommer att se ut .

Hans Valmiala demonstrerar också sin smideskonst ute på kontorbyggnadens gård ifall vädret tillåter.

ulla.kostiainen ( a ) gmail.com

Köranvisningar

Från Ekenäs : Kör ca 12 km från Ekenäs längs Hangö-vägen tills du kommer till skylten "Skogby kosthåll". Strax efter skylten kommer Skogby/Harparskog- avtaget till vänster. Följ Harparskog-skyltningen under Hangö-vägen ( ca 200 m ) tills du kommer till gamla Hangö-vägen. Där skall du svänga till vänster ( INTE följa Harparskogvägen rakt fram ). Kör längs gamla Hangö-vägen ca 300 m tills du kommer till Skogby bruks- vägskylten till höger. Kör längs med den vägen ca 4 km tills du kommer till Skogby Bruks gårdsplan. Från Hangö : Ca 4 km efter Lappvik kommer Skogby/Harparskog-avtaget till höger. Följ sedan samma anvisningar som för de från Ekenäs kommande.

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress