50. Sublima tokningar

Gatuadress

Vanhatie 29
02880 Veikkola

Telefon

+358 445438843

Konstart

Visuell konst, Övrigt

Information om konstnären/gruppen

Det tvärkonstnärliga projektet Sublima tolkningar är bildkonstnär Pauliina Pesonens och författare Jolin Slottes svar på nyheternas förmodade objektivitet. Pesonen och Slotte söker den sublima upplevelsen i nyhetsflödet och undersöker hur nyhetsjournalistiken, som borde hålla oss uppdaterade om händelser i världen, ändå så ofta vädjar till våra känslor. Att vädja till känslorna är ett retoriskt medel bland andra, men också en av grundpelarna inom populism och klickjournalistik. Genom att undersöka och bearbeta sublima tolkningar granskar Pesonen och Slotte hur nyheterna påverkar oss.
Sublima tolkningar är snabba reaktioner, men ger också rum åt det långsamma. Det är en lek med nyheter och tillspetsade tolkningar. Samtidigt ifrågasätter projektet den nyhetsmättnad som finns i dagens samhälle. Pesonen och Slotte tolkar nyheter som på två röda sekunder förlorat sitt nyhetsvärde och lyfter fram dem i rampljuset igen.
Pesonen och Slotte arbetar tvärkonstnärligt med varierande material och metoder. Koncept och tema i verket är i fokus. Hittills har de förverkligat såväl installationer, videon som korsstygnsarbeten och mera traditionella verk.
Pauliina Pesonen är bildkonstnär, utbildad bl.a. vid Konstakademin i Helsingfors. Hon har haft utställningar i bland annat Finland, Tyskland, Island och Libanon. Jolin Slotte är författare. Hon har publicerat romaner (Schildts & Söderströms), ett illustrerat prosalyriskt verk (Marginal), lättlästa bearbetningar (Lärum-förlaget) och dikter och noveller på svenska, finska och engelska i tidskrifter och antologier.
Både Slotte och Pesonen är födda och uppvuxna i Karleby. Deras konstnärliga samarbete fick sin början med pjäsen “90209” år 2008 (Teaterföreningen Trotsallt rf) och våren 2014 föddes projektet Sublima tolkningar. Deras gemensamma intresse är massmedia som till synes objektiv informationsförmedling, sensationslysten påverkan, politiska underströmmar, bildspråk och språkbilder.

Program under Konstrundan

Sublima tolkningar arrangerar utställning och håller workshoppen "Konst av aktuella nyheter".

sublimatolkningar ( a ) gmail.com
www.subliimittulkinnat.com

Körbeskrivning till andra besökspunkter

Köranvisningar från din adress