Arto Ali-Eskola, Ollila

Arto on ITE-taiteilija ja sääprofeetta jolla on monta rautaa tulessa. Hänen taidealue on betonipatsaat ja puureliefit jotka hän tekee sekä tilauksesta että itselleen. Hän aloitti taideuransa 50-luvulla piirtämällä. Tästä ei koskaan kehittynyt ammattia mutta piirtämisen johdosta silmä harjaantui ja hän oppi miten tehdä muotokuva ja siirtää eri näköisiä kolmiulotteisia muotoja paperille.

Hän on kehittänyt tekniikan, jota hän käyttää patsaisiin, 80-luvulla. Hän kaivaa maakasaan karkean muodon ja valaa siihen betonia, kun teos on kuivunut, se nostetaan pystyyn ja taiteilija viimeistelee patsaan hienomalla betonimassalla. Tällä tekniikalla hän on tehnyt patsaita monessa eri koossa, muun muassa patsaan norsusta luonnollisessa koossa. Tämä patsas olit tilaustyö uudisrakennukseen, kun talo sitten myyttiin talon entinen omistaja otti norsupatsaan mukaansa ja uusi omistaja tilasi uuden patsaan. Tällä kertaa Ali-Eskola sai tehtäväkseen tehdä norsun kokoisen koiran! Kaiken kaikkiaan hän tekee noin 30 patsasta vuodessa. Yhden patsaan tekemiseen menee suurin piirtein 1-5 päivää riippuen koosta jos ei lasketa mukaan aikaa mikä menee betonimassan kuivumiseen. Kuivuminen kestää noin viikosta, kun on kyse pienemmistä patsaista ja noin 4–5 viikkoa kun on kyse isommista teoksista. Betoni on Ali-Eskolalle mieluisa materiaali koska se on varsin edullinen ja helppo työstää.

Vuosien mitassa Arto on tehnyt noin 1500 puureliefiä, suurin osa tilaustyönä. Arto on muun muassa tehnyt muotokuvareliefejä suomen presidenteistä Marttilan kunnalle. Kun tilaustöitä ei viime vuosina ole ollut niin paljon on Ali-Eskola alkanut työstämään kappelia. Kappelin seiniä koristavat uskonnollisilla kuvilla varustetut puureliefit. Materiaalina puu kiehtoo taiteilijaa, materiaalin työstäminen vaatii suunnitelmallisuutta ja tarkkuutta, virheitä ei niin vain korjata. 

Patsaspuiston idea synti jo 1980-luvulla, mutta toteutuksen esteenä on ollut tilanpuute. Vuonna Arto sai mahdollisuuden ostaa kolmen hehtaarin suuruisen maa-alueen vertaansa läheisyydestä. Vuodesta 2014 hän on tehnyt puistoon patsaita, niitä on tällä hetkellä noin 90 kappaletta, tavoitteena on että puistossa olisi 100 veistosta. Inspiraatiota hän ammentaa suomen luonnosta, kirjallisuudesta ja perinteistä mutta puistossa voi myös nähdä vaikutteita Pääsiäissaaren mystisistä patsaista. Luonto on teemana tärkeä Ali-Eskolalle ja eläinpatsaat lähellä sydäntä ja hänen mielestänsä paljon kiinnostavampia tehdä kuin ihmishahmot. Hän on tehnyt useita kurki-, hirvi-, hevos- ja peurapatsaita ja kaikki luonnollisessa koossa. 

Taiteilijan tehtävän ohessa Arto Ali-Eskola on tehnyt itselleen nimeä sääprofeettana. Sään ennustamisessa tarvitaan hänen mukaansa samaa herkkyyttä kuin taiteen tekemisessä, jotta taiteessa näkyisi sielu. Hänen mielestänsä nykypäivän ihminen on vieraantunut luonnosta, kaikkialla on liikaa virikkeistä ja ihminen on unohtanut miten kuunnella luontoa ja olla herkkä sen edessä.

Konstrundanin aikana kävijät saavat tutustua patsaspuistoon ja Arto Ali-Eskolan käyttämiin tekniikkoihin.

 

Text: Veronica Svenskberg
Foto: Jussi Virkkumaa