FAQ

Tässä vastaamme muutamiin Konstrundania koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

  • Oletko kiinnostunut osallistumaan Konstrundaniin vierailijana? Mietitkö, mikä Konstrundan oikeastaan on? Klikkaa tästä
  • Oletko taiteilija tai käsityöläinen, joka on kiinnostunut osallistumaan Konstrundaniin? Onko jokin asia, joka mietityttää sinua? Klikkaa tästä!


Konstrundan on joka vuosi syyskuussa järjestettävä avoimet ateljeet -tapahtuma. Ammattitaiteilijat, käsityöläiset ja muotoilijat avaavat työhuoneidensa ovet yleisölle yhden viikonlopun ajan.

Tietoa Konstrundanista


Vierailijoiden usein kysytyt kysymykset

Mikä Konstrundan on?
Konstrundan järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Yhden viikonlopun aikana käsityöläiset ja taiteilijat avaavat työhuoneensa ja antavat yleisölle mahdollisuuden tutusta luovaan alaan. Vuonna 2023 noin 350 luovaa tekijää osallistuu tapahtumaan.
Lue lisää täältä!

Mitä taiteilijoiden ja käsityöläisen luona vierailu maksaa?
Vierailu on ilmaista! Voit tukea tekijää ostamalla heiltä tuotteita ja töitä.

Missä Konstrundan järjestetään?
Taiteilijat ja käsityöläiset ympäri Suomen osallistuvat tapahtumaan, aina Tammisaaresta Inariin ja Lappeenrannasta Eckeröhön.

Mistä löydän tietoa osallistujista?
Vuoden osallistujalistan löydät täältä. Voit hakea työhuoneita nimen, alueen tai tekniikan perusteella. Osallistujaprofiileissa voit lukea lisää osallistujista. 

Voinko ostaa osallistujilta teoksia Konstrundanin aikana?
Voit ostaa teoksia ja tuotteita suoraan usealta osallistujalta. Monella on myös myynnissä esimerkiksi postikortteja tai kirjoja. Useimmilla voit maksaa ostoksesi kortilla, mutta voi olla hyvä varata mukaan myös käteistä.

Miten löydän kohteille?
Osallistujaprofiilien alta löydät kohteiden osoitteet sekä kartan.

Mitkä ovat taidearpajaiset ja miten voin osallistua?
Konstrundaniin osallistuvat taiteilijat ja käsityöläiset voivat ehdottaa teosta tai tuotetta taidearpajaisiin. Joka vuosi raati valitsee tietyn määrän taide- ja käsityöesineitä arpajaisvoitoiksi.  Voit osallistua arpajaisiin täyttämällä kupongin vierailukohteessa. Osallistuminen ei maksa mitään. Voitot arvotaan tapahtuman jälkeen ja voittajiin ollaan yhteydessä lokakuussa.

Mikä on Taiteeen Perjantai?
Taiteen perjantaina tarjoamme ilmaisen taidetehtävän alakouluikäisille lapsille. Elokuvan välityksellä taiteilija esittelee tehtävän. Lasten valmiita teoksia voi julkaista sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #konstensfredag #taiteenperjantai.

Ketkä rahoittavat Konstrundania?
Alusta alkaen Konstrundanin päärahoittajat ovat olleet Kulturfonden ja Föreningen Konstsamfundet. Viime vuosina useampi säätiö on rahoittanut toimintaa.

Vuonna 2023 Konstrundan on saanut rahoitusta seuraavilta säätiöiltä; Svenska Kultufronden, Föreningen Konstsamfundet, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond, William Thurings stiftelse ja Waldemar von Frenckells siftelse.

Mikä taho järjestää Konstrundanin?
Åbolands hantverk rf. on Konstrundanin järjestäjä.

Jo yli 80-vuotta yhdistys on tukenut ja kehittänyt suomalaista käsityökulttuuria, -taitoja ja elinkeinoa toiminta-alueellaan Turunmaalla. Åbolands hantverk rf on Taito-organisaation jäsen. Taito muodostuu Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:stä ja 16 paikallisesta käsi- ja taideteollisuusyhdistyksestä. Lue lisää täältä!

 


OSallistujien usein kysytyt kysymykset

Maksaako Konstrundaniin osallistuminen?
Konstrundan perii 20 €:n ilmoittautumismaksun, jolla katetaan osa hallinnollisista kuluista.

Koska haetaan osallistujaksi?
Hakuaika on tammi-helmikuussa, 15.1.-23.2.2024, saattaa vaihdella muutamalla päivällä vuodesta vuoteen.

Kuka voi osallistua Konstrundaniin?
Suomessa toimivat taiteen, taidekäsityön ja muotoilun ammattilaiset. Ammattilaisella tarkoitetaan tässä pätevän koulutuksen ja / tai työkokemuksen omaavaa aktiivisesti alalla työskentelevää toimijaa. Tutustu valintakriteereihin täällä!

Täytyykö minulla olla oma työtila jotta voisin osallistua?
Konstrundan pyrkii luomaan kohtaamisia luovan toimijan ja vierailijan välille ja tätä kautta kuvastamaan toimijan työskentelyä. Kohtaaminen voi tapahtua työhuoneella, toimijan kodissa tai aivan muussa tilassa, esim. julkisessa tilassa.

Koska seuraava Konstrundan järjestetään?
Vuonna 2024 Konstrundan osuu syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle, 7.-8-9.

Mistä Konstrundan saa rahoitusta?
Tähän asti Konstrundan on pääpiirteittäin rahoitettu suomenruotsalaisten säätiöiden tuella. Tulevaisuuden varalle on suunnitelmia rahoituspohjan laajentamiseksi: toivomme myyvämme lisää mainostilaa ja löytävämme sponsoreita jonka ohella selvitämme mahdollisuuksia Konstrundanin oman tukijärjestön perustamiselle.

Ketä raatiin kuuluu?
Raatiin kuuluu henkilöitä jotka edustavat eri taiteen, taidekäsityön ja muotoilun aloja. He käyvät läpi hakemukset ja ottavat kantaa hakijoiden ammattimaisuuteen. Raati ei ole julkinen, työrauhan takaamiseksi.

Mistä arpajaisvoitot tulevat?
Konstrundan valitsee arpajaisvoitot eri puolilta maata.

Kiinostuitko? Lisää tietoa löydät sivulta Osallistujille!