Pia Sirén, Loviisa

Pia Sirén on remontoinut vanhan makkaratehtaan 30-luvulta monikäyttöiseksi luovaksi tilaksi. Korvfabriken on samaan aikaan taitelijakoti, ateljee, näyttelytila ja näyttämö. Vanha tehdasrakennus näyttää ulkopuolelta juuri siltä, on lastauslaituri, isoja ikkunoita ja ovia, kiviseiniä mutta seinien sisäpuolella avautuu taiteilijan viimeisin teos. Tila, jossa vastakohdat kohtaavat, tämä näkyy myös Pian taiteessa, materiaalit ja esineet saavat uuden elämän jossain missä niitä ei olla totuttu näkemään. Teoksissaan hän käyttää rakennustelineitä, pressuja ja nostokurkia, nämä, jotka normaalisti ovat välttämätön paha saavat loistaa pääosassa.  Pia inspiroituu luonnollisen ja keinotekoisen eroista, ja kysyy taiteessaan mikä lopulta on luonnollista. Ovatko koti, joka täynnä viherkasveja tai kasvitieteellinen puutarha luonnollisia?

Viimeisten 12 vuoden aikana Pia on työstänyt näitä epäsovinnaisia materiaaleja ja on huomannut, että ne provosoivat. Teokset rakentuvat näyttelytilassa ja kun näyttely on ohi, ne puretaan ja elävät sitten ainoastaan vierailijan muistoissa, kuvissa ja luonnoksissa Hän haluaa taiteensa olevan mukaansatempaava kokemus ja heijastaa erilaisia tunnelmia. Toiveena on myös, että hänen taiteensa herättää vierailijassa ajatuksen siitä että maailmaa voi tarkastella eri kulmista. Tällä hetkellä hänellä on työn alla installaatio Mäntän kuvataideviikoille. Kesällä Pian nosturi palmu oli esillä Pro Artibuksen kesänäyttelyssä, palmu heräsi henkiin ja näky katukuvassa! Viime aikoina Pia on kokeillut äänen ja liikkeen sisällyttämistä töihinsä. Uudessa studiossaan hänellä on mahdollisuus työskennellä uusien materiaalien kanssa ja tehdä suurempia töitä.

Konstrundanin aikana Pia ja muusikko Mirella Pendolin kutsuvat kävijöitä live-talk show-esitykseen (ennakkovarauksella). Nähtävillä on myös luonnoksia ja osia keskeneräisistä teoksista. Hän odottaa innolla ​​tapaamisia, joita Konstrundan mahdollistaa.

 

Text: Veronica Svenskberg
Foto: Mimosa Elo