8. Tarja Heikkilä, Risupiha

Tarja HeikkiläMetsänhenkiRisuornamenttejaRisulintujaPajunkuoritöitä

Katuosoite

Saukkolahdentie 12
07280 Ilola

Puhelin

0503697259

Taidemuoto

Taidekäsityö ja käsityö

Tietoa taiteilijasta/ryhmästä

Suuret muutokset alkavat usein sattumalta: vuosia sitten löysin maasta riippakoivun oksan josta kiersin ja pujottelin pienen linnunpesän. Samana keväänä kuulin risukurssista. Opin yksinkertaisen perustyötavan; laakea vati syntyi risuista ja rautalangasta. Vauhtiin päästyään kädet rakensivat lisää vateja, koreja ja ruukunsuojia. Maaseudulla riitti koivurisuja. Vähitellen risut haastoivat rohkeampiin töihin. Jokainen työ lisäsi taitoja ja avasi mahdollisuuksia erilaisten tekniikoiden yhdistämiseen ja uusien kehittämiseen.

Vuosien varrella olen pitänyt lukuisia risunäyttelyitä ja -kursseja eri puolilla Suomea. Olen myös rakentanut kotini yhteyteen Porvoon Ilolaan Risupihan. Pidän siellä kursseja ja esillä on risutöitäni. Vuonna 2009 ilmestyi ensimmäinen kirjani Risuja ja rautalankaa. 2014 julkaistussa Kaunista koivurisuista -kirjassa jatkan uusien risutyöperinteiden luomista ja 2019 ilmestyi täysin risulinnuille omistettu kirja Lintuja koivurisuista.

Keväällä 2019 otan askeleen suurempien teosten suuntaan. Silloin on Virossa Viljandin Kondase-keskuksessa näyttelyni Risun taipuva taika. Siellä esillä oleviin teoksiini olen hakenut inspiraation Paul Kondaksen naivistisista maalauksista.

Töideni lähtökohtana on lähiluonnosta löytyvät materiaalit, lähinnä koivurisu. Viime aikoina olen tutustunut myös pajunkuoren ja kuituhampun työstämiseen. Ensimmäiset pajunkuoripunontakurssit olen jo pitänyt, ja kotikyläni kuituhamppupellosta keräämistäni kuiduista ja korsista rakennan Ilolan Postimäelle näyttelyn kesäksi 2019.

Ohjelma Taidekierroksen aikana

Risupihan työ- ja varastotiloissa, pihamaalla sekä pienessä verstaspuodissa on esillä runsaasti eri tekniikoin tehtyjä koivurisutöitä. Kondase-keskuksessa olleeseen näyttelyyni voi tutustua valokuvien välityksellä. Lisäksi esillä on myös pajunkuoresta ja kuituhampusta tekemiäni töitä. Mahdollisuus nauttia edullisesta kahvibuffeesta ja tutustua puutarhaani.

tarja ( a ) kuvajamieli.fi
www.risusta.fi


 

ARRANGÖR/JÄRJESTÄJÄ

Åbolands hantverk rf / Martina Lindberg
konstrundan.aboland(a)gmail.com
044 9770 773

HELSINGFORS/HELSINKI

Cecilia Hackzell-Ibrahim
konstrundan.helsingfors(a)gmail.com
040 1460866

VÄSTRA NYLAND/LÄNSI-UUSIMAA

Jani A. Purhonen
044 277 9613
konstrundan.vastranyland(a)gmail.com

ÖSTRA NYLAND/ITÄ-UUSIMAA

Borgå Konstskola / Leena Stolzmann
konstrundan.ostranyland(a)gmail.com
0400 880 526

ÅLAND/AHVENANMAA

Edward Johansson
konstrundan.aland(a)gmail.com
0457 343 9797

ÖSTERBOTTEN/POHJANMAA

Christa Friberg
konstrundan.osterbotten(a)gmail.com
050 555 7507

Beställ nyhetsbrev | Tilaa uutiskirjettä