Kikka Laakso, Lemmenjoki, Inari

Tullakseen etelästä Lemmenjoelle ajetaan joko Inarin kirkonkylän tai Kittilästä Pokan kautta. Kumpaa tietä ikinä valitsikin, on matka tämän vuoden yksi pohjoisimpaan vierailukohteisiin kaunis. Etu pohjoisen vierailijoille on että Konstrundan järjestetään parhaaseen ruska-aikaan, kun syysvärit ovat kauneimmillaan.

Perillä Kikka Laakso ja suomenlapinkoira Virkku toivottaa tervetulleeksi. Vuodesta 2008 Kikka on ottanut vastaan vierailijoita galleriassaan Lemmenjoen kansallispuiston tuntumassa. Myynti- ja näyttelytila Kammigalleria on avoinna pääsääntöisesti kesäisin ja talvella tilauksesta. 

Opinnot artesaaniksi Inarissa ja sen jälkeen muutto Lemmenjoen porotilalle avasi ovet työskentelyyn luovalla alalla. Materiaalit löytyvät luonnosta sarven, luun ja pahkan muodossa. Yrittäjänä alalla Kikka on ollut vuodesta 1994.

Kikka työstää enimmäkseen poronsarvea, luuta ja puuta, niin modernein kun perinteisin tekniikoin. Myös poron kynsi, pahka ja sisna ovat mieluisia materiaaleja. Paras sarvi on hirvaan, eli urosporon, jättösarvi. Kikka kaivertaa aina käsin ja kaiverrus luussa ja sarvessa on omaleimaista hänelle. 

Työnteko alkaa materiaalien hankkimisella. Myös materiaalien esikäsittely on välttämätön työvaihe. Esimerkiksi sisnan teko, eli käsinparkkittua poronnahkaa, vie oman aikaansa. Haastattelu tehdään toukokuussa ja yön aikana on syntynyt ensimmäinen poronvasa. Kun lumet alkavat sulaamaan on sisnantekoaika. Juuri nyt Kikka valmistaa koruja kesäsesonkia varten.

Galleriassa on myynnissä uniikkeja koruja ja taide-esineitä luonnonmateriaaleista. Korut ovat pääroolissa kun Kikka toteuttaa omia taiteellisia ajatuksia, mutta hän tekee myös sisustukseen sopivia lamppuja ja tauluja. 

Inspiraation Kikka hakee Lapin luonnosta, perinteistä ja kulttuurista. Hän käyttää ja kunnioittaa perinteisiä työtapoja ja tekee myös perinteisiä käsitöitä kuten esimerkiksi puukkoja, kuksia, lusikoita ja neulakotia sarvesta.  

Kikka toivoo saavansa Konstrundanin kautta uusia kontakteja ja verkostoja. Myös laaja näkyvyys on hyväksi ja matkailijoita hän toivottaa tervetulleeksi Lemmenjoelle myös syyskuussa. Kikan Kammigalleriassa on mahdollisuus ottaa osaa pieneen sarvityöpajaan ja oppia luonnonmateriaalien käytöstä. Kikka myös esittelee perinteistä poronhoitokulttuuria turvekammin muotoisessa galleriassaan.

 

Text: Ami Avellán
Foto: Ulla Isotalo