Christa Friberg asuu ja työskentelee taiteilijana Pietarsaaressa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Yrkeshögskolan Noviasta vuonna 2021, mutta kesti aikansa ennen kuin hän alkoi kutsua itseään ammattitaiteilijaksi. Valmistuttuaan Christa opiskeli optikoksi Helsingissä, koska se oli turvallinen valinta ja ala, josta löytyy aina töitä. Christa kertoo yrittäneensä ajatella järkevästi ja halunneensa hallita itseään ja tehdä hyviä taloudellisia valintoja. Jos hän ei olisi valinnut ammattiaan ainoastaan viisaasti, hän olisi halunnut opiskella taidetta ja kouluttautua kuvataiteilijaksi jo silloin. Mutta sitä piti vielä odottaa jonkin aikaa.
Christa käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja saa inspiraationsa siitä mitä hän tuntee, ajattelee, havainnoi ja kokee jokapäiväisessä elämässä. Ihminen ja kohtaamiset sekä kokemukset itsestä ihmisenä inspiroivat häntä. Myös hänen käyttämänsä materiaalit vievät häntä eteenpäin. Monet ihmiset saavat inspiraationsa luonnosta, mutta Christa kertoo saavansa inspiraatiota mieluummin ihmisistä luonnossa, ei luonnosta itsestään. Ihmiskunnan paradoksaalinen näkemys luonnosta on mielenkiintoinen, kuinka ajatuksissamme haluamme suojella sitä samalla kun kohtelemme sitä sillä tavalla kuin teemme. Christaa motivoi kierrätyksen idea ja toiminta. Hän puhuu siitä, kuinka antikapitalismi ja kulutuksenvastaisuus ajaa häntä eteenpäin luomisessa. Hän pitää mielenkiintoisena, kuinka ihminen vaikuttaa luontoon kulutushysteriallaan, vaikka luontoa arvostetaankin. Christa kertoo artikkelissa lukemansa lauseen siitä, kuinka yritys oli markkinoinut itseään sillä, että sen tavoitteena ei ollut varsinaisesti kasvaa isommaksi, vaan olla tyytyväinen asiakkaisiinsa ja halu pitää heistä huolta. Mukava ja inspiroiva ajattelutapa, Christa sanoo.
Tällä hetkellä Christa työskentelee kirjonnan parissa, jossa hän kierrättää sekä kirpputoreilta ostettua lankaa että kangasta, samalla kun kierrättää omaa elämäänsä kirjomalla rakennuksia, jotka ovat olleet tärkeitä hänelle. Hän yhdistää muistoja ja kuvia paikoista, ajatuksia tunteita, tapahtumia ja kirjoo ne valokuvien päälle. Hän valokuvaa rakennuksia ja siirtää ne kankaalle. Toinen tällä hetkellä meneillään oleva kirjontaprojekti on se, että hän kirjoo vanhoja valokuvia, joissa on henkilökohtaisia muotokuvia, myös kirpputoreilta ostettuja. Christa on myös oppisopimusstipendin lopussa, mikä hänen mielestään on ollut erittäin palkitsevaa, tehokasta ja tuli oikeaan aikaan. Lähitulevaisuudessa hän aikoo pitää ensimmäisen yksityisnäyttelynsä, toistaiseksi hän on ollut eniten mukana ryhmänäyttelyissä. Lähitulevaisuudessa on suunnitteilla myös projekti, joka sisältää yhteistyötä senioreiden kanssa.
Christan taiteellinen työprosessi on hidas, mikä voi joskus tuoda haastetta, mutta myös etua. On tärkeää antaa työn ottaa oman aikansa ja että on aikaa sulatella ja ajatella luovassa prosessissa, Christa sanoo. Hän kertoo, kuinka hänen ruumiinsa yleensä liikkuu ensin eteenpäin ja sitten sielu seuraa muutaman päivän kuluttua perässä. ”Vaikutelmien käsittely vie minulta aikaa. Hidas vauhti ja työskentelytapa sopii minulle”, Christa sanoo.
Hän työskenteli aiemmin Konstrundanin aluekontaktina ja on ollut mukana kaksi vuotta osallistujana. Parhaat muistot Konstrandanista ovat jokainen tapaaminen Konstrandan-viikonlopun aikana. ”Arvostan kaikkia studiollani käyviä”, Christa sanoo. Hän pitää tärkeänä, että voi antaa vinkkejä muista vierailukohteista. On mukavaa tavata uusia ja vanhoja tuttavuuksia sekä taiteen piiristä että esim. ihmisiä lapsuudestaan, joita hän ei ole tavannut pitkään aikaan. Kaikki tapaamiset ja yllätykset ovat koskettavia ja hauskoja, Christa lisää.
Tämän vuoden Konstrundanin aikana voit tavata Christan hänen studiossaan vanhassa Tullmagasinetissa Pietarsaaren keskustassa, jossa hän esittelee esim kirjontatöitä. Hän odottaa innolla hienoa perinnettä tavata kahvikupillisen tai kahden ääressä. Christa toivoo saavansa kaiken ikäisiä vieraita.