Artist Antero Kare in his artist studio

Varsinais-Suomi: Antero Kare

04.08.2023 klo 07:56
Antero Kare, merkittävä itseoppinut kuvataiteilija, kutsuu meidät tutustumaan biotaiteeseen keramiikan kautta. Työnsä kanssa Kare sukeltaa syviin teemoihin, kuten aika, muutos, transformaatio ja elämän monimutkaisuus.

Monipuolisella taiteellisella urallaan, joka sisältää maalausta, kuvanveistoa ja muita muotoja, Karen luova kehitys heijastaa hänen horjumatonta omistautumistaan ​​ammatilleen.

Karen taiteellinen matka juurtui hänen varhaisvuosinaan, kun hän löysi syvän intohimon luovaan ilmaisuun. Maalauksesta tuli nopeasti pääpaino, ja pian seurasi hänen esinekollaasinsa. Nämä loivat vahvan pohjan Karen taiteelliselle kehitykselle. Viisi vuosikymmentä kestäneen taidehistorian, taidejournalismin ja kuvataiteen urallaan Kare uppoutuu nyt keramiikkaan ja biotaiteeseen.

Haastattelussamme Kare jakoi näkemyksiään taiteen tekemisen ja taiteen kirjallisten pohdiskelujen vuorovaikutuksesta, joista jälkimmäinen inspiroi häntä luomaan, ja luominen inspiroi kirjoittamisen, luova vuorovaikutus. Hänen innostuksensa nykytaidetta kohtaan tulee sekä omien teosten luomisesta että kriittisestä kirjoittamisesta Pohjoismaiden ensimmäisessä taidejulkaisussa Taidessa. Tämä yhdessä yleisöpalautteen kanssa hänen kirjallisista töistään loi vankan pohjan taiteen tekemiselle ja luomiselle.


Kiinnostusalueisiinsa syventyessään Kare puhui intohimoisesti biotaiteesta ja kiinnostuksestaan ​​muinaiseen, esihistorialliseen taiteeseen. Hän paljasti horjumattoman yhteyden luontoon ja muinaisiin taiteilijoihin, jotka vangitsivat sen olemuksen kestävien luomistensa kautta kivillä ja kallioilla, jotka ovat edelleen pystyssä. Karen kohtaaminen muinaisen kalliotaiteen kanssa jättivät lähtemättömän vaikutuksen, herättäen syvän tunteen yhteisestä kokemuksesta menneiden taiteilijoiden kanssa. Tämä luontainen yhteys luontoon erottaa muinaisen taiteen ja kaventaa saumattomasti historian ja nykypäivän välistä kuilua.

Biotaide on Karelle kiehtova matka ajassa taaksepäin, jossa hän tutkii taiteen ja biologian vuorovaikutusta. Hänen meneillään oleva projektinsa, jonka keskipisteenä on mm muinaisilla symboleilla koristeltu keramiikka, heijastaa hänen jatkuvaa pyrkimystään selvittää menneisyyden mysteereitä ja niiden vaikutusta nykytaiteeseen.

Karen tämänhetkinen painopiste on keramiikassa ja muinaisten symbolien yhdistämisessä sekä se, että mineraalit ja mikrobit voivat muokata savea ja vaikuttaa siihen. Luova prosessi tuo hänelle suunnatonta iloa, erityisesti tämä konkreettinen vuorovaikutus materiaalien kanssa. Luonnonmaisemasta inspiraatiota saava Kare hankkii paikallisesti runsaasti savea ja orgaanisia materiaaleja ja luo taideteoksensa tunteen yhteyden ympäristöön. Huolellisen kokeilun kautta hän pyrkii luomaan kestäviä suhteita taiteen, luonnon ja ympäröivän maailman välille.

Keskustelun päätteeksi Kare kertoi näkemyksensä uteliaisuuden ylläpitämisestä ja inspiraation löytämisestä jokapäiväisessä elämässä. Hänen viimeaikainen kiinnostuksensa keraamisiin yrityksiinsä tarvittavan materiaalin hankkimiseen on saanut hänet tutkimaan uutta tarmoa. Yhdistämällä elementtejä ympäristöstään ja hyödyntämällä kemiallisia reaktioita Kare luo visuaalisesti valloittavia esityksiä luonnonilmiöistä hämärtäen rajoja taiteen ja ympäröivän maailman välillä.

Niille, jotka kaipaavat mukaansatempaavaa kokemusta biotaiteesta Suomessa, Karen työt ovat kiehtova sisäänkäynti tähän kiehtovaan maailmaan.

Konstrundanin vierailijat voivat odottaa uppoutuvansa Antero Karen taiteelliseen universumiin. Anteron työt lupaavat olla ajatuksia herättävä luovuuden ja tutkimisen juhla, jossa esihistorialliset symbolit ja luonnon ihmeet kohtaavat ja kutsuvat katsojat pohtimaan taiteen ja elämän monimutkaista vuorovaikutusta. 

Karen monivuotisen Konstrundaan osallistumisen lisäksi Somerossa järjestetään myös ryhmänäyttely keramiikkakäsityöläisten kanssa joka kesä yhdessä.

Frida Gullichsen