kaksi naista seisoo työpöydän äärellä, toinen heistä työstää savimöykkyä. Konstrundan 2024

Helsinki: Studio Leera

05.08.2024 klo 17:14
Maria Sundell ja Julia Aminoff-Tatsis, kaksi intohimoista keramiikkataiteilijaa, ovat yhdessä perustaneet Leeran, keramiikkastudion Helsingin Brunakärrissä. Heidän yhteinen matkansa alkoi Axxellissa, jossa he molemmat kouluttautuivat keramiikkaan artisaaneiksi.

Heti alusta alkaen he ymmärsivät, että heillä oli yhteinen visio: he halusivat rakentaa paikan, jossa he voisivat luoda itse ja innostaa muita tutkimaan luovuuttaan.

Julia, joka oli aiemmin työskennellyt terveydenhuollossa, tunsi suurta tarvetta tehdä jotain luovempaa ja jatkaa samalla ihmisten kanssa työskentelyä. ”Keramiikkaan liittyvän kiinnostukseni jakamisesta muiden kanssa tuli minulle luonnollinen tie”, hän sanoo. Maria, jolla on tausta järjestömaailmasta ja taideterapeuttina, löysi myös syvän yhteyden keramiikan terapeuttisiin ominaisuuksiin. ”Savella on uskomaton kyky rauhoittaa ja keskittää mieli”, Maria selittää.

Heidän visionsa Leerasta oli luoda studio, jonne kuka tahansa, taustasta tai kokemuksesta riippumatta, voisi tulla tutkimaan luovuuttaan. He tarjoavat kursseja kaikille tasoille, aloittelijoista edistyneisiin, ja he ovat onnistuneet saamaan tukea eri rahastoista tarjotakseen alennettuja tai ilmaisia kursseja esimerkiksi nuorille ja paperittomille maahanmuuttajille. ”Keramiikka on kallis harrastus”, Maria selittää, ”mutta saamamme tuen avulla voimme tuoda sen yhä useampien ulottuville.”

Leeran studio on ainutlaatuinen myös monikielisen ympäristönsä vuoksi. Vaikka kurssit pidetään usein ruotsiksi, kaikki kielet ovat tervetulleita, mikä luo rikkaan ja osallistavan ilmapiirin. ”Haluamme luoda monikielisen ympäristön, jossa kaikki tuntevat olevansa tervetulleita”, Julia sanoo.

Julia aloitti keramiikan tekemisen lapsena Ranskassa ja jatkoi sitä myöhemmin Arbisissa työnsä ohella. ”Viikon paras hetki oli, kun sain koskettaa savea”, hän muistelee. Tämä sai hänet ottamaan vapaata työstään jatkaakseen keramiikan opintojaan. Maria puolestaan innostui savesta taideterapeutin työnsä kautta ja päätti uppoutua tähän käsityöhön. ”Savityöskentely on rentouttavaa ja vaatii täydellistä läsnäoloa”, hän selittää.

Leera-studion rakentaminen on ollut todellinen matka. He ovat onnistuneet luomaan studion tyhjästä, ja he ovat onnistuneet tekemään sen suurella yhteisellä työllä ja hieman tuurillakin. ”On paljon työtä pitää studio puhtaana ja pölyttömänä, mutta yritämme myös löytää aikaa omalle luomistyölle”, Maria kertoo. ”Sitä rakastamme eniten, ja sieltä löydämme inspiraation.”

Marialle ja Julialle Konstrundan on tärkeä tapahtuma. Aiemmin he ovat osallistuneet tapahtumaan vierailijoina, mutta tänä vuonna he ovat ensimmäistä kertaa mukana osallistujana. ”Konstrundan on loistava tilaisuus nähdä, miten muut studiot työskentelevät, saada inspiraatiota ja jakaa ideoita”, Julia sanoo. ”Se on myös tilaisuus luoda yhteyksiä alueen muihin käsityöläisiin.”

Taidekierroksen aikana kävijät pääsevät koskettelemaan savea, tutustumaan materiaaliin ja nauttimaan kupin kahvia inspiroivassa ympäristössä. ”Haluamme, että kävijät tuntevat ateljeemme tunnelman ja antavat saven inspiroida itseään”, Maria sanoo. Leerassa keraamikko Noora Louhi toivottaa vierailijat tervetulleiksi myös Konstrundanin aikana.

Maria ja Julia ovat luoneet paikan, jossa luovuus virtaa ja jonne kaikki ovat tervetulleita tutustumaan keramiikan kiehtovaan maailmaan. Heidän matkansa opiskeluajoista Leeran perustamiseen on inspiroiva esimerkki siitä, miten intohimo ja ammatti voidaan yhdistää luodakseen jotain ainutlaatuista ja arvokasta yhteiskunnalle.
 

Frida Gullichsen