Tie jonka varella vanha navettarakennus, tien laidassa puu.

Ahvenanmaa: Erica Törnroth - Ege T Hantverk

12.08.2022 klo 13:00
Erica Törnroth kasvoi Houtskarilla ja tekstiilikoulutuksen aikana turussa hänen kiinnostuksensa eri tekstiilitekniikkoja kohtaan kasvoi. Tänään Erica työskentelee enimmäkseen tekstiilipainon ja omien kuvioiden parissa, mutta hän ehtii myös kutoa käsin, parkita kalannahkaa ja tehdä kokonaisia sisustuksia tilauksesta.

Hyönteiset ryömivät ja kukat kukkivat Erica Törnrothin kankaissa, joita hän painaa studiossaan Brändössä, Ahvenanmaan saariston koilisosassa. Tällä hetkellä hän painaa omia kuvituksiaan hyönteisistä, joita hän on tutkinut luonnossa. Luonnon ja meren ympäröimä elämä on kiehttovaa ja jatkuva inspiraation lähde, sanoo Erica. “Olen sitä mieltä että täällä asuminen vaikuttaa minuun positiivisesti ja en usko että saisin saman työrauhan isommassa yhteiskunnassa tai kaupungissa”.

Pienen saaristokunnan Brändön asukasluku on noin 450, mutta kesäkuukausina väestö kasvaa kesävierailla ja turisteilla, jotka löytävät tiensä saaristoidylliin. Suurin osa Erican tuotannosta tapahtuu talvikuukausina ja kesäisin hän ottaa mielellään vastaan vierailijoita studioonsa.

Erica on osallistunut Konstrundaniin vuodesta 2014 ja hänellä on monta vierailijaa, jotka palaavat joka vuosi, sekä hienoja muistoja Konstrundanista. Hän muistaa varsinkin vuoden 2016, jolloin jokainen vierailija sai valita matonkuteen ja kutoa muutaman elementin yhteiseen mattoon. “Värikäs matto löytyy ateljeesta ja tulen aina yhtä iloiseksi kun näen sen ja muistan tapahtuman” Erica sanoo hymyillen.

Erica tekee tuotteita luonnonmateriaaleista, joiden tulee olla kauniita ja yksinkertaisia, mutta samalla kestäviä. “Haluan tehdä tuotteita joita voi käyttää joka päivä”. 

Luova prosessi alkaa aina vaivattomasti ja spontaanisti, kertoo Erica. Siksi hän luonnostelee esimerkiksi vanhoihin kirjekuoriin, sanomalehtiin tai mihin vaan mitä hän siinä hetkessä löytää. Vasta kun idea on selkeytynyt hän jatkaa työtä luonnoskirjassaan. Erica tykkää käsillä työskentelystä ja siitä kun saa seurata prosessia ideasta valmiiksi tuotteeksi.

Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlan yhteydessä Erica osallistuu näyttelyyn “Det åländska egensinnet”, joka esitetään sekä Ahvenanmaalla että Helsingissä. Erica odottaa innolla Konstrundania ja toivottaa sekä uudet että vanhat vierailijat tervetulleiksi.

Vierailukohde vuoden 2022 Konstrundanin aikana

27. Erika Törnroth - Ege T Hantverk
 

Näin löydät perille:

-Mantereelta ms. Viggenilla Kustavista noin 30 min, 10 km, vasemmalle 10,5 km, risteyksestä 250 m suoraan eteenpäin, oikealle 160 m ja olet perillä. 

-Turun saaristosta, Houtskari Roslax, ms. Karolina, Torsholma 600 m, oikealle 250 m, oikealle 160 m ja olet perillä. 

-Manner-Ahvenanmaalta ms. Alfågeln Vårdösta, noin 2.5 h Torsholmaan, 1,4 km, oikealle 260 m, oikealle 90 m olet perillä.

Leila Cromwell-Morgan