Sepän paja

Länsi-Uusimaa: Onnellisen sepän paja

12.08.2022 klo 13:00
Kaksi seppämestaria, Juhani Krappe ja Sami Ryhänen, ovat viime kesästä toimineet Karjaan veturitalleilla toimittuaan pitkään Billnäsin Ruukilla.

Tässä tilassa mahtuu tekemään isompiakin töitä ja järjestämään erilaisia kursseja, kaikki samassa pihapiirissä. Tämä on myös ensimmäinen lämmin tila, jossa sepät ovat työskennelleet. Työkokeilussa ja apulaisena työskentelee myös lisäksi tulevaa seppää.

 

Pajalla tehdään kaikkea konepajatöistä pikkuesineisiin, joita myydään pajan yhteydessä ja kesäksi Billnäsin ruukkiin ollaan sijoittamassa kolme kertaa kuusimetristä kierrätysteosta: teollisen toiminnan muutosta symboloivaa monumenttia, jossa hyödynnetään vanhan savupiipun vannerenkaista. Ruoste näyttäytyy viehättävänä elementtinä osana teräksen luonnetta.

rautaiset shakkinappulat

Pajan nykyinen sijainti on tänä keväänä houkutellut kursseille toista sataa osallistujaa. Konstrundanin aikaan voi seppien ohjeistuksella kokeilla takomista osana yhteisteosta. Jokainen voi omilla taidoillaan tuottaa oman osan, suojavarusteita on tarjolla. Valmis teos lahjoitetaan mietteillä olevaan sijoituskohteeseen. Kun pääsee itse kokeilemaan taontaa, voi uudella tavalla innostua sepän työstä ja pajan tunnelmasta.

Vierailukohde vuoden 2022 Konstrundanin aikana

74. Juhani Krappe - Onnellisen sepän paja
74. Sami Ryhänen - Onnellisen sepän paja

Jani A. Purhonen