Turunmaa: Pia Rousku

12.08.2022 klo 13:00
Pia maalaa abstrakteja muotoja ja saa inspiraationsa vuodenajoista, luonnosta ja sen muodoista ja väreistä sekä kohtaamisista ihmisten kanssa.

Pia Rouskulle taide on kutsumus ja elämäntapa, jopa elinehto.

Pian isä oli balettitanssija Helsingin Oopperassa, ja teini-ikäisenä myös Pia halusi tanssijaksi. Hän kävi muutamalla tanssikurssilla, mutta se ei tuntunut oikealta. Sen sijaan hän ryhtyi piirtämään ja maalaamaan, mihin hänellä oli selvästi taito. Myönteinen vastaanotto vei hänet taidekouluun Uuskaarlepyyhyn, jossa hän opiskeli maalausta, kuvanveistoa ja grafiikkaa, ja viimeisenä vuonna vain maalausta.

Pia opiskeli puoli vuotta Turussa tekstiilialaa ja ajatteli, että hän voisi kutoa kuviaan. Pian hän kuitenkin tajusi, että tekstiilit eivät olleet oikea foorumi hänelle. Sen sijaan hän haki ja hänet hyväksyttiin opiskelemaan Konstfackiin (taide-, käsityö- ja muotoiluyliopistoon) Tukholmaan. Muutaman vuoden keramiikkakurssin jälkeen hän vaihtoi lasiin, mutta tarve tehdä kuvia oli voimakas, ja hän siirtyi jälleen maalaustaiteen opiskeluun.

Sitten tulivat lapset, ja vuonna 1999 perhe muutti vanhalle sukutilalle Korppooseen Turunmaan saaristoon. Siellä hän perusti ullakolle ateljeen, ja siitä lähtien Pia on pääasiassa maalannut. Voidakseen asua saaristossa hän on tehnyt myös muita töitä sivutoimisesti, muun muassa toiminut sijaisena kuvataideopettajana ja pitänyt useita taidekursseja sekä lapsille että aikuisille.

Vuosina 2008-2009 Pia ja hänen miehensä kunnostivat vanhan navetan uudelleen yöpymispaikaksi. Taide on ollut Hotelli Nestorissa vahvasti läsnä alusta alkaen. Heinäkuusta lokakuuhun Pian töitä on esillä siellä.

Nykyään Pian poika William johtaa Back Pocket -ravintolaa, joka toimii Hotelli Nestorin yhteydessä.

"Aluksi elämä saaristossa tuntui hyvin yksinäiseltä, mutta kun aloin pitää taidekursseja ja pääsin ulos työhuoneesta ja aloin tavata ihmisiä, asiat paranivat. Vuosien varrella saaristoon on muuttanut monia muitakin taiteilijoita, ja yhteinen projektimme, Paljasjalkapolku, on tuonut meidät yhteen ja johtanut aktiiviseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen", Pia kertoo.

Paljasjalkapolku on viiden saaristolaistaiteilijan, Renja Leinon, Kimmo Ylösen, Arja-Maarit Puhakan, Sandra Nybergin ja Pian, vuonna 2011 käynnistämä. Noin kilometrin pituinen polku on paikkasidonnainen ympäristötaidenäyttely, johon osallistuu taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Jotkin teokset ovat pysyviä, monia teoksia vaihdetaan vuosittain. Voit lähteä polulle Hotelli Nestorista ja kävellä metsässä kengät jalassa tai halutessasi paljain jaloin.

Pia inspiroituu luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta ja ihmisten kohtaamisista. Hän viettää paljon aikaa luonnossa kameransa kanssa kuvaten muodostelmia ja värejä. Valokuvista hän tekee omat sommitelmansa, jotka hän muuntaa abstrakteiksi maalauksiksi. Yleensä hänellä on samaan aikaan käynnissä muutama maalaus. Työ vie paljon aikaa ja vaatii keskittymistä, jotta luova prosessi lähtee käyntiin. Kun se onnistuu, maalaus kantaa itseään, ja alkuperäisestä ajatuksesta syntyy usein jotain aivan muuta.

Pia maalaa, koska se on hänelle tärkeää. Taiteen avulla hän järjestelee ajatuksiaan ja löytää rauhan itsessään. Maailman tila herättää monia tunteita, ja usein Pia voi karkottaa ahdistuksensa maalaamalla.

Sivustollaan piarousku.com Pia esittelee töitään ja kertoo avoimesti itsestään ja luovuudestaan.

Vierailukohde vuoden 2022 Konstrundanin aikana

30. Studio Pia Rousku

Martina Lindberg