131. Eeva-Maria Korhonen-Jokinen

Stämningslandskap: StigStämningslandskap: BarndomStämningslandskap: FrihetStämningslandskap: ÅterkomstStämningslandskap: Tanke

Gatuadress

Marjaniementie 803
90480 Hailuoto

Konstart

Visuell konst

Information om konstnären/gruppen

Mitt namn är Eeva-Maria Korhonen-Jokinen, född 1981 och Pedagogiemagister blev jag 2019 samt konstkandidat 2013. Därtill är jag miljövårdare. Jag kommer från Kiminge i Norra Österbotten, därifrån flyttade jag först till uleåborg och sedan till Åbo, Pelkosenniemi, Kemi och efter tjugo år har jag återvänt till mina barndomsrötter i Kiminge. Till min familj hör tre fenomenala barn, in man och vår hund. Som bäst är jag lärare i bildkonst och miljöfostran på Uleåborgs universitet och som mitt andra jobb är jag fri konstnär som målar, fotograferar, har utställningar och gör grafisk design.
Att jobba som konstnär har alltid varit min dröm. Redan som liten visste jag att jag kommer att gå på konstens stig. Så känner jag fortfarande, även om mina krafter inte alltid räckt till till skapande verksamhet vid sidan om det övriga livet. Trots det har konstens olika uttrycksformer alltid varit närvarande på något sätt: jag har skrivit poesi, beundrat naturlandskap och tystnat inför naturens estetik, jag har deltagit i skådespel, kulturella gatuockupationer, fotograferat, målat akvarell, skapat tecknade serier, läst konstböcker, utforskat mig själv och på sistone framförallt sammanställt stämningslandskap.
Jag upplever att konstkapandet är en evig upptäcktsfärd som alltid, och framförallt, innebär att utforska mig själv på något plan. Någon gång har jag beskrivit mig själv som en söndrig radio: ett väsen som har någonting att säga, men inget medel för att uttrycka sig. Med konsten kan jag uttrycka mig på ett sätt som jag upplever vara karakteristiskt för mig. Teckning, målning, fotografering, skulptering, miljökonst... för mig är konst ett sätt att tala, eftersom jag via den kan berätta vad jag känner och vad som upptar mina tankar för tillfället. Därför hittar jag alltid någonting i skapandeprocessen som jag inte förväntat mig hitta där. I konsten finns en gnutta av framtiden, det undermedvetna – en stig som du redan går på men som urskiljs från terrängen först efter en stund.
Stämningslandskapen som jag sammanställt för konstrundan är i huvudsak från landskapen på Karlö, platsen där jag mitt sinne kan vila. Jag har besökt Karlö redan många vårar och en del av min själ bor visst alltid på öns blåsiga stränder. Jag har fått styrka från sandstränderna. Jag har låtit havsvinden blåsa bort fåfängan från mina tankar och låtit tiden rinna iväg med solen bakom horisonten. Den karga naturen har återgett mig glädjen över enkla ting: fjädrar i ett stenröse, lärkans dykning från klar himmel. Jag har gjort en drake av en plastpåse och ivrigt som ett barn flugit med den många timmar på Marjaniemis sandstrand.
Jag har varit lycklig på Karlö. Lycka är någonting som jag vill dela med andra. Jag vill dela glädjen en får av konst. Jag vill skapa någonting vacker med människor som funderar på och uppskattar miljö, estetik och kreativitet. Någonting som ger kraft, glädjer och som kan ge oss känslan av gemenskap och storhet.

Program under Konstrundan

Jag har en fotografiverkstad på Karlö. Var och en får fotografera sitt eget bildkollage, t.ex. med sin smarttelefon. Tillsammans gör vi också miljökonst på deltagarnas villkor med naturens egna material. Dessutom kan vi flyga drake!


 

ARRANGÖR/JÄRJESTÄJÄ

Åbolands hantverk rf / Martina Lindberg
konstrundan.aboland(a)gmail.com
044 9770 773

HELSINGFORS/HELSINKI

Cecilia Hackzell-Ibrahim
konstrundan.helsingfors(a)gmail.com
040 1460866

VÄSTRA NYLAND/LÄNSI-UUSIMAA

Jani A. Purhonen
044 277 9613
konstrundan.vastranyland(a)gmail.com

ÖSTRA NYLAND/ITÄ-UUSIMAA

Borgå Konstskola / Leena Stolzmann
konstrundan.ostranyland(a)gmail.com
0400 880 526

ÅLAND/AHVENANMAA

Edward Johansson
konstrundan.aland(a)gmail.com
0457 343 9797

ÖSTERBOTTEN/POHJANMAA

Christa Friberg
konstrundan.osterbotten(a)gmail.com
050 555 7507

Beställ nyhetsbrev | Tilaa uutiskirjettä