Öppna ateljéer i hela finland

Konstrundan är ett öppna ateljéer -evenemang som ordnas varje år i september. Under ett veckoslut öppnar professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare dörrarna till sina arbetsrum för allmänheten. Evenemanget är kostnadsfritt för besökarna.

Välkommen på besök i det kreativa rummet!

Du har möjlighet att träffa konstnärer, konsthantverkare och formgivare runtom i Finland. Deltagarna finns i hela landet, från Eckerö i väst till Villmanstrand i öst och från Hangö i syd till Enare i norr!

Sari Nikolas ateljé i Kyrkslätt, Konstrundan 2018. Foto: Annabelle Antas
Sari Nikolas ateljé i Kyrkslätt, Konstrundan 2018. Foto: Annabelle Antas.

 

 

Varför en konstrunda?

Den första konstrundan ordnades 2008 som en del av Svenska Kulturfondens 100-årsjubileumsprogram. Idén kom från konstrundorna med långa anor i Sverige. Åbolands hantverk rf var var arrangör från 2008-2023. Kulturföreningen Grand tog över som Konstrundans arrangör år 2024.

Från att ha varit ett svenskspråkigt evenemang med drygt 80 besökspunkter längs kusten och på Åland har Konstrundan utvecklats till ett flerspråkigt evenemang. År 2023 hade vi närmare 350 deltagare som presenterade sig och sitt arbete för besökarna. Efterfrågan på ett öppna ateljéer evenemang är enorm, både bland besökare och aktörer. Under veckoslutet räknade vi över 31 000 besök!

Värdefulla möten

Mötet mellan besökare och konstnär, konsthantverkare och formgivare är avslappnat och kravlöst på Konstrundan. Ateljéerna fylls av intressanta diskussioner och kreativa stunder. På Konstrundan kan en också köpa konst och produkter direkt från tillverkaren helt utan mellanhänder.

Konstens fredag i Pargas 2017. Foto: Henrik Zoom.
Konstens fredag i Pargas 2017. Foto: Henrik Zoom.

Kringprogram

Det ordnas en hel del program kring Konstrundan, både för besökare och deltagare. Deltagarna erbjuder ofta arbetsdemonstrationer eller småskaliga verkstäder för besökarna. Besökarna får också delta i ett konstnadsfritt lotteri genom att fylla i en lott i varje ateljé de besöker. Konstrundan köper vinsterna av deltagarna och de presenteras här på hemsidan och i tidningen.

Under Konstens Fredag bjuder vi på en gratis konstuppgift till alla barn i skolåldern. Uppgiften distribueras till alla lågstadieskolor i landet. Under år 2020 - 2023 har vi producerat en film där en konstnär presenterar en uppgift och erbjuder alla som vill det möjlighet att skapa något. Filmerna finns kvar på vår hemsida och kan gärna utföras flera gånger.

KONSTRUNDAN I SIFFROR

Läs vår utvärderingsrapport över förra årets Konstrundan:

Utvärderingsrapport - Konstrundan 2023