Organisation

Projektledare 

Konstrundan regionkontakt Helsingfors Frida Gullichsen

Regionkontakt Helsingforsregionen

Frida Gullichsen är Konstrundans projektledare sen augusti 2023. Projektledaren ansvarar för planerandet och genomförandet av Konstrundan. Hon fungerar också som regionkontakt för huvudstadsregionen, där hon själv bor och jobbar som kulturproducent och konstkurator. 

Frida är utbildad medianom och har studerat visuell kommunikation och konstkuratering i Frankrike och Finland. Hon har de senaste åren jobbat som kulturproducent i konstrelaterade projekt; bl.a. som evenemangsarrangör, konstkurator samt radio show host och har därmed jobbat med konstnärer i flera olika format.

“Att förmedla kontakter inom konstsektorn, hitta det rätta kanalerna samt bygga strukturer för att göra konstupplevelser tillgängliga för var och en, är nånting jag brinner för. Här är Konstrundan en fenomenal plattform för detta!”

Sekreterare

Anne Johansson Padilla är Konstrundans sekreterare från och med 1.1.2023. Anne jobbar som kulturplanerare på Kulturhuset Grand i Borgå. Hon håller i trådarna för Konstrundan tillsammans med projektledaren och arbetar i nära samarbete med regionkontakterna. Anne är utexaminerad pol.mag. och har också studerat både fotokonst och journalistik. Anne älskar att resa och har bott över 20 år utomlands.

Regionkontakterna år 2024

I de olika regionerna utses ansvarspersoner att hålla kontakt med deltagarna och att delta i planeringsarbetet inför Konstrundan. 

Kymmenedalen, Södra Karelen och Östra Finlands län

Konstrundan sihteeri Veronica SvenskbergTiina Rajakallio är smyckekonstnär och designer med en M.F.A. från Konstfacks metallskola i Stockholm. Hon är aktiv i föreningar och projekt inom sitt område och har de senaste tre åren varit ordförande för Täky Ry, föreningen för hantverkarne i sydöstra Finland. Rajakallio arbetar heltid med smycken i sin ateljé i Villmanstrand och ställer ut sina verk internationellt.

Hon anser att Konstrundan är en utmärkt kanal för interaktion mellan konstnärer och hantverkare, samt allmänheten och användarna av deras arbete. "Det är fantastiskt att kunna bidra till dessa möten!"
 

Östra Nyland och Päijänne Tavastland

Konstrundan regionkontakt Östra nylandLeena Stolzmann har varit Konstrundans regionkontakt i Östra Nyland sen 2008 då Konstrundan ordnades för första gången. Hennes resa i konstens värld började i Åbo ritskola på 70-talet och fortsatte via Västra Nyland till Borgå där hon var rektor i Borgå konstskola i 35 år. Konstrundan ger en otroligt fin möjlighet för oss att få bekanta sig med konsten och konstnären i en miljö där konsten föds, i en fascinerande värld, som ger oss glädje, hopp och för oss till nya dimensioner.


Åland 

Konstrundan regionkontakt Åland Leila Cromwell-Morgan LönnrothTherese Hjälmarstrands hemö är Vinön i Hjälmaren i Sverige, där hon är född och uppvuxen. Via Örebro och Göteborg hamnade hon och sin familj på Åland för 16 år sedan och där har de blivit kvar. Therese själv säger att hon är en livslång målare, ”jag har alltid målat, som ABBA skulle ha sagt det jag kunde måla innan jag kunde gå.” På gymnasiet gick hon bild och form-linje men halkade sedan in på annat och efter tio år som systemspecialist bytte hon bana och sökte in till Hantverkslinjen på Ålands folkhögskola. Nu har färger och penslar fått sällskap av skölpar, garn, metalltråd, lera och mera garn. Therese älskar att använda många olika tekniker och blandar gärna, inga regler och gränser utan bara fritt skapande. Therese ser fram emot att vara Ålands regionkontakt för Konstrundan och att kunna bidra till att alla människor får mer konst i sina liv.
 

Västra Nyland och Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Satakunta, Mellersta Finland och Birkaland

Konstrundan regionkontakt Österbotten Nicole HjeltSå här berättar Nicole Hjelt om sig själv: "Jag är uppvuxen i Grankulla och studerar andra året till bildkonstnär på Novia i Jakobstad. I mitt skapande arbetar jag främst med självporträtt ur olika perspektiv med tematik kring filosofi, psykologi och antropologi. Mina stora passioner i livet är bildkonst och teater och jag är även maskerare och rekvisitör. Utöver det skriver jag även mycket poesi."

 

Österbotten

Konstrundan regionkontakt Österbotten Heidi StenbergHeidi Stenberg är Konstrundan regionkontakt i Österbotten.

"Jag är uppvuxen i Jakobstad, konst och kultur har varit starkt närvarande i både familj och vänskapskretser. Ett kreativt utlopp har alltid varit en röd tråd genom arbetslivet först som företagare och dreadlockartist, nu ännu mera konkret när jag djupdyker helt i mitt egna uttryck och tar examen som bildkonstnär på Novia yrkeshögskola.

Jag ser framemot att förkovra mej i det egna konstnärskapet och den konstscen vi har här i Finland. Konstrundan är ett fantastiskt nätverk för precis detta och jag är så glad över att vara med på ett hörn!"

 

Uleåborgs och Lapplands län

Ami Avellán fungerar som regionkontakt för vår nyaste region Norra Finland!

Konstrundan regionkontakt Norra Finland Ami AvellanSmyckena har tagit Ami runt omkring i Norden, från Västra Nyland via Sverige och Norge till Enare. Ami har studerat upp till magisternivå inom smyckekonst, jobbat som guldsmed i Norge och som lärare i branschen både i söder och i norr. I sitt företag Ami Avellán Jewellery formger och tillverkar Ami silversmycken i sin verkstad i Enare.
”Konstrundan är ett mycket välfungerande evenemang. För en mycket liten arbetsinsats får deltagarna synlighet över hela landet – dessutom på tre språk och via många olika kanaler! Efter att ha deltagit i Konstrundan sedan 2010 vet jag att det fungerar smidigt. Därför vill jag utöka Konstrundan att omfatta hela landet och speciellt de nordligaste delarna. Som körsbäret på kakan ordnas Konstrundan i finaste ruskatid!”

Styrgrupp

Konstrundan leds av en styrgrupp som träffas några gånger i året för att utvärdera och utveckla Konstrundan som evenemang. Styrgruppen tar del av feedback från deltagare och besökare och planerar Konstrundans framtid utgående från den.

Styrgruppens medlemmar är från olika branscher och områden i Finland för att garantera mångfald och varierande infallsvinklar. Konstrundans projektledare Martina Lindberg sammankallar styrgruppen.

Styrgruppens medlemmar 2024

  • Maija Albrecht, konstgrafiker, Degerby, Västra Nyland
  • Johan Sandås, konstnär, Österbotten
  • Leena Stolzmann, rektor, Borgå Konstskola, Östra Nyland
  • Hanna Wiik-Rosenqvist, hantverkare, Åland
  • Frida Gullichsen, projektledare för Konstrundan
  • Tarja Suomi, evenemangsarrangör, Åboland

Arrangör

Kulturhuset Grand är arrangör för Konstrundan. 

 

Utvärderingsrapport 2022 [PDF]
Konstrundans strategi 2019-2024 [PDF]