lotteriET 2022

För att fira att det är 15:e gången som Konstrundan ordnas i Finland har vi i år förnyat lotteriet. Konstnärerna presenteras i Konstrundans sociala medier! Kom ihåg att följa oss på Facebook och Instagram.

Årets vinster är upplevelser och erbjuder unika möten med några av våra fina konstnärer. Under Konstrundan kan du på varje besökspunkt fylla i en gratis lott.

 

Vinnarna kontaktas personligen i oktober och bör komma överens om tidpunkt för upplevelsen med konstnären innan utgången av år 2022!

 

1. Högfors - hantverk

Sanna Nummi, Studio Lunkki

Under kursen skapar du en självdesignad rya på cirka 10x10 cm med hjälp av att knyta på vävramar. Det går att göra en traditionell yllerya men också mer experimentella konsttextilier. Kursen börjar med att deltagaren gör en vägledande skiss från vilken man väljer garn och funderar på färgblandningar för ryan. Det finns ett stort urval av garn i olika färger från en mängd olika material, bland annat ull, linne och pappersgarn. Kursen kommer att genomföras enligt varje deltagares kompetensnivå under ledning av en instruktör. Passar bäst för dem som har viss erfarenhet av hantverk, men nybörjare är också välkomna! 

Vinnare:
Aino Meisalmi-Minkkinen från Jyväskylä fick delta i en 6 timmars kurs i att skapa miniryor. 

2. Mariehamn - fotografering

Marcus Boman

"Jag vet fortfarande inte vad jag skall bli när jag blir stor och har hela levt med mina två kärlekar: musiken och fotografin."

Lotterivinsten är en porträttfotografering i min studio där vi tillsammans arbetar fram ett personligt och uttrycksfullt porträtt. En pigmentprint på Hahnemühle fine art papper i storlek 30x45 ingår. (Inramning ingår ej). Sessionen tar ca 90 minuter.

Vinnare:
Sofia Hammar från Mariehamn fick sitt porträtt fotograferat i Marcus studio.

Marcus boman fotograf, kamera, studi, porträttfotograf

3. VAsan - fotografering

Esa Siltaloppi

Personerna fotograferas framför en grön bakgrundsduk, och senare bäddas de in i en annan bakgrund. Bakgrunden skulle kunna vara en bröllopstårta med de två vännerna sittande på kanten. Det finns inga hinder när det gäller förverkligandet, och bakgrundsbilden kan komma både från personernas eget fotoarkiv och från fotografens arkiv.

Vinnare:
Mikaell Lindell från Jakobstad fick ett porträtt av 2 personer med Green Screen teknik.

4. SIbbo - Konstkurs

Tero Annanolli, Artborg 35

”Tarvitaan rosoa, joka sytyttää kauneuden”

Att skapa i en upplevelsebaserad konstverkstad är överraskande och minnesvärt. Under workshopen kommer du att göra egna teckningar och använda den gamla orientaliska bläcktekniken. Handledningen bygger på Tero Annanollis starka konstnärliga, pedagogiska och konsthistoriska bakgrund samt hans kreativa sätt att göra saker på nya sätt. I feedbacken nämns ofta skicklig vägledning och en stöttande atmosfär. Konstverkstaden ger dig möjlighet att fokusera och utforska din egen kreativitet. Genomförande och innehåll avtalas alltid med kunden. 

Vinnare:
Johan Pirttikangas från Lojo fick delta i konstkursen.

Tero Annanolli, maalaus, ateljee studio, Konstrundan

5. Påmark - hantverk

Sirpa Ojala, Galleria Kerimanni

Kursdeltagaren får en bas av säckväv på vilken trikåtyget virkas med en speciell krok för mattkrokning. Du tar med dig verket hem och om du lämnar det oavslutat kan du fortsätta hemma. I priset ingår kaffe och ett sött och salt bakverk.

Vinnare:
Minna Luusalo från Björneborg fick delta i en 3 timmars workshop i rug-hooking (traskrokning). 

Ryijy, käsityö, Konstrundan

6. HELSIngfors - keramik

Liisa Hilasvuori

Jag är intresserad av hur materialet känns och å andra sidan av hur konstverket upplevels i ett utrymme. I sommar har jag arbetat med trä och lera för att göra skulpturer.

Jag bjuder in vinnaren av lotterivinten till min studio för att skapa en blomkruka och ett fat. För att illustrera krukan visar jag en teknik där man ritar med en pinne och använder färgad lera för att skapa en flygande linje. Det är lätt att lära sig tekniken att bygga lera för hand, även för en nybörjare. Efter torkning bränns den färdiga krukan i min keramikugn och är perfekt för en liten grönväxt hemmet.

Vinnare:
Mikael Sundholm från Helsingfors fick göra en blomkruka med fat i lera.

 

saviruukku, savilautanen, savi, keramiikka, käsityö, Konstrundan

7. TAMmerfors - grafik

Johanna Pihlajamaa, Taidetyöhuone

Jag kommer att guida och hjälpa dig, allt du behöver för att delta är nyfikenhet och en idé till en liten teckning. Arbetet kommer att ta ungefär tre timmar. 

Vinnare:
Frida Balthasar från St Karins fick delta i grafikworkshopen. 

grafiikka, työpaja, Konstrundan

8. Villmanstrand - bildkonst

Leena Katriina Ehrling

"En ole tietoisesti valinnut maalaamista, mutta se on minulle luontevin tapa jäsennellä ja hahmottaa ympäröivää maailmaa ei-sanallisella tasolla."

Vinnare:
Ritva Kiiski från Borgå fick delta i en kortkurs i att teckna och måla med bläck.