Åland: Berit Olander

04.08.2023 kl. 07:32
Med avstamp i Karl-Axel Perssons fantasifulla bilder av paradiset skapar Berit Olanders färggranna, livsbejakande och frodiga akvareller. Hon berättar att hon bott i Afrika under tio år och att hon har en nära relation till den tropiska grönskan.

Det syns verkligen i hennes bilder, man sugs in i en fantastisk paradisisk sagovärld när man tittar på dem. Berit berättar att hon har varit med två gånger förut i Konstrundan och att det har varit lyckat med många intressanta samtal om konst. 

Inte minst barnen har visat intresse för min bildvärld, därför tänkte jag rikta mig särskilt till dem i år, säger Berit.

Tavlorna kommer att hänga på lite lägre höjd. Berit hoppas att utställningen lockar fram barnens upptäckarlust. Det lyser om henne när hon pratar om sina bilder och om hur de växer fram. 

Jag börjar bilderna ganska förutsättningslöst med en idé och sedan tar bilden över och växer fram nästan utan att jag har så mycket att säga till om, säger Berit och skrattar. Jag börjar framifrån och arbetar mig bakåt, efter ett tag kräver bilden ett stopp, då börjar jag måla bakifrån framåt. Efter det är det bilden som bestämmer färger och mönster. Vi för liksom ett samtal, motivet och jag. Ett samtal om bildkomposition och färglära. Jag målar instinktivt som ett barn. 

Berit är utbildad i textilt konsthantverk på Konstindustriskolan i Göteborg. På Ålands Slöjd & Hantverks utställning ”Livet på kobben” i Eckerö post- och tullhus kan man se två vävar av Berit under sommaren 2023. Under pandemin skrev hon dessutom en självbiografisk roman där hon besvarade frågan “Vemses flicka är du då?”. Med den turnerar hon på Åland, tillsammans med skådespelaren Matts Stenlund.

“Under hösten 2023 kommer jag att besöka äldreboenden på Åland för att berätta om boken. Det har varit spännande att se hur orden och bilderna både är lika och olika i hur människor möter dem. Det kan uppstå en helt annan sorts diskussion runt en text än runt en bild man har målat, det är som att konst är lite heligt. Tänk om man kunde få till en sådan öppen diskussion om konst också!” utbrister Berit.

Under Konstrundan 2023 kommer hon att finnas på plats i sin ateljé på Stava Mosters gränd i Mariehamn med sin utställning gjord speciellt för att man ska ta med sig barn och barnbarn på konstäventyr.

Therese Hjälmarstrand