251. Christa Friberg

Christa Friberg, en del av verket ”Mormor, mummi och jag”, återvunna tepåseförpackningar, tyg och broderi, 40x70cm, 2021.Christa Friberg, fotograf Eeva Huotari.Christa Friberg, ”Mamillae”, återvunna axelvaddar, tyg och broderi, 40x70cm, 2021.Christa Friberg, ”Efter fikan”, återvunna kaffekapslar, metallvajer, ledslinga, 80x200cm, 2021.Christa Friberg, ”Livets Trådar” i samarbete med seniorgrupper i Jakobstad, 40x70cm, 2021.

Gatuadress

Kanalesplanaden 2
68600 Jakobstad

Telefon

0505557507

Konstart

Installation, Konsthantverk, Skulptur, Textil, Visuell Konst

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag är en ekologisk materialist; mina konstverk har oftast sin utgångspunkt i återvunnet material. Allt möjligt ska sparas; onödigheter och skatter, avfallsmaterial och arvegods. För mig kan allt vara en möjlig råvara för konst. Jag transformerar det till konst. Naturligaste sättet för mig är att arbeta med installationer och handarbete. Jag använder nästan uteslutande återvunnet material och testar att hitta nya funktioner och syften för dem. Detta kombinerar jag med en strävan efter estetik och form. Att göra något nytt från det gamla och numera onödiga uppfyller de värden som är viktiga för mig. Detta är min mjuka protest mot all konsumtion och åtrån att köpa och ha. Arbetsprocesser med olika handarbetstekniker är ofta makliga, meditativa och tar sin egen tid att slutföra. Hela processen med samlande av material, experimentera och utföra sedan ganska monotona tekniker med upprepningar är oftast det viktigaste i mina verk.

Mitt intresse inom konstfältet ligger också inom social konst; deltagande konst och relationell estetik. Jag har genomfört och deltagit i konstprojekt, som inkluderar möten med människor, deltagare, publik och allmänheten. I dessa sammanhang är också själva utförandet och upplevelsen minst lika betydelsefull, om inte större än själva slutprodukten.

Nyckelteman i mitt konstnärsskap är återvinning och miljö, men också traditioner, arv och språk, förverkligat på ett visuellt estetiskt, öppet och lekfullt sätt. Dessa teman och värden dikterar mina mål som bildkonstnär.

Program under Konstrundan

Välkommen och bekanta dig i min ateljé i Jakobstads centrum!

Www.christafriberg.com, Facebook: Christa Friberg, Instagram: Christafriberg

Köranvisningar

Ingång via innergården.