69. Henry Kämi - Kronomagasinet

Kämi Henry, Pressu Redford, Pressu and Krono-dust on wood, 20x23cm, 2019Hanging around the studio.Kämi Henry, Remote Control, Engraving into a piece of grafittiwall from Suvilahti (Helsinki), steel frame, 17x5cm, 2021Kämi Henry, Untitled (Lunar painting 1), Latex paint on canvas, 45x70cm, 2019-2021Kämi Henry, Untitled (Lunar painting 2), Latex paint on canvas, 45x70cm, 2019-2021

Gatuadress

Norra Strandgatan 22
10600 Ekenäs, Raseborg

Telefon

0407069258

Konstart

Konsthantverk, Måleri, Skulptur, Teckning, Trä, Visuell Konst

Information om konstnären/gruppen

Bakgrund: Mitt namn är Henry Kämi och jag är en 34 årig snickare och konstnär bosatt i Ekenäs.
Snickeri och byggkonst har varit en central del av min uppväxt. Det blev därmed naturligt för mig att gå i min fars spår och bli snickare själv. Jag har alltid haft ett intresse för estetik och under senare tonåren tog jag steget och började även själv skapa konst. Under årens gång har snickeriet och konsten kompletterat varandra och tillsammans starkt format min konstnärliga stil, bland annat så att största delen av allt material jag använder härstammar från byggbranschen. Snickeriet har även fungerat som en inkomstkälla för mina konststudier vid diverse instanser.

Konsten: Jag gör målningar och skulpturer, men oftast blir det en blandning av dessa två, där jag använder mig av tekniker jag utvecklat längs med åren. Ofta handlar det om att använda olika slags restmaterial och -färger eller att återanvända objekt som tilltalar mig. Jag attraheras främst av olika former av slitage och förfall, och den textur, historia och komplexitet som färdigt finns i dessa. Dom flesta av mina verk går igenom rätt långa processer, dels på grund av olika slags experiment och test. Jag arbetar oftast målmedvetet framåt för att sedan kunna gå bakåt och spenderar mera tid med att ta bort än att lägga till. För mig är det viktigt att mina verk är direkt tillgängliga. Med det menar jag att jag ogärna omringar min konst med omfattande konceptualisering, utan hellre låter den tala för sig själv.

Program under Konstrundan

Utöver konsten kommer konstnären själv kommer att finnas på plats och visa sitt arbetsutrymme, berätta om processen, samt visa vissa verktyg.

Instagram: Henryjussitapani

Köranvisningar

Stort tegelhus i korsningen mellan Ystadsgatan och Norra Strandgatan. Ingång från Ystadsgatans sida.