47. Heidi Krogerus / Galerie Kroger

Thalasso I, 2022 ölja på duk, 120x90,5 cmKonstnär i studionHeidi Krogerus vernissageThalasso II , 2022 ölja på duk, 120x85 The Puzzle, 2022 ölja på duk, 30x80 cm

Gatuadress

Källgränd 3
06100 Borgå

Telefon

+358405723243

Konstart

Grafik, Måleri

Information om konstnären/gruppen

Nytt blod i konstscenen i Porvoo och samtidigt i hela världen.
Jag anländer till konstfältet - inte som oerfaren, utan som en fri konstnär utanför institutioner. Min stil skulle bäst beskrivas som postimpressionistisk, med den franska skolan närvarande i den. Dessutom visar mina verk de år jag bott utomlands; indisk färganvändning har haft en särskilt stark påverkan på mig. Kärnan i min konst är den mänskliga, sensoriska upplevelsen av världen; i denna tid av konstant stimuli kan man stilla sig vid mina verk och återvända till ett mer genuint bemötande.

Trots det bestämmer ämnet uttrycket i mitt arbete.

Syftet med min konst är att fira naturens skönhet utan att ge efter för förtvivlan mitt i all förlust. Jag skildrar det som är heligt för mig, och varje bild är som en altartavla. Jag vill upprätthålla en diskurs om den förvrängda relationen mellan människor och naturen i denna antropocena tidsåldern. Jag målar en serie varje år enligt ett nytt tema, och i år utforskar jag ljus i landskap och gestaltar Josef Albers färglära. Utsikterna i mina målningar är platser som jag skulle vilja ska finnas för alltid - så att inget maskineri förstör dem enligt byggmästares planläggning.

Min etos fortsätter i mitt materialval, eftersom jag motsätter mig användningen av plast. Akryl är förbjudet i mitt ateljé! Jag är fascinerad av vad som skulle hända med konsten om det inte fanns någon el. Utan oljefärger skulle vår värld vara riktigt trist då allt med plast försmulas. Åtminstone kommer mina verk att bevara sin styrka då. Jag målar huvudsakligen med olja på duk, men i min ateljé finns också grafik, serier, akvareller och couturekläder.

Jag är verkligen upprymd över Konstrundan, där jag vill vara med och nätverka och träffa människor. Konst uppstår aldrig i tomrum - det är just vid gränssnittet mellan människor som inspirerande saker skapas! Varmt välkommen att titta på mina verk och diskutera med mig om konst, natur och allt däremellan.

Program under Konstrundan

Mina gäster har möjlighet att se runt om i studion samtidigt som konstnären arbetar. Jag diskuterar naturligtvis gärna om konst och miljö under besöken. Det finns tavlor till salu; du kan även beställa ett verk ifall inspirationen slår till!


Köranvisningar

Studion ligger på Prästgårdsbacken, bakom det gröna huset i slutet av Källgränd. Trapporna som går runt huset kräver försiktighet eftersom de är ojämna. Parkering finns längst Prostvägen eller i område av kyrkan eller Borgbacken, det tar inte länge att gå därifrån.