39. Tarja Heikkilä / Risupiha

Tarja Heikkilä, Risulintu, kuvaaja Tarja HeikkiläTarjaHeikkilä, RISUN TAIPUVA TAIKA - KASEOKSTE MAAGIA -näyttelyn ripustus 
Kondase keskuksessa 2019, Viljandi, Viro, materiaalina koivurisu, kuvaaja Eila-Sisko HelismaTarja Heikkilä, Risujoutsenet Risupihalla, asetelman nimi JÄÄHYVÄISET, 2022, materiaalina koivurisu, kuvaaja Tarja HeikkiläTarja Heikkilä, RIIPPUVAT PAJUPUNOKSET, 2021, pituus 150 cm, materiaalina luonnonpaju, kaaospunonta, kuvaaja Tarja HeikkiläTarja Heikkilä, PUUNHALAAJA, 2020, koivurisu, näitä useamman halaajan ryhmänä haavikossamme kantopuutarhapolun varrella, kuvaaja Tarja Heikkilä

Gatuadress

Saukkolahdentie 12
07280 ILOLA

Telefon

050 369 7259

Konstart

Konsthantverk

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Stora förändringar börjar ofta av en slump: för några år sedan hittade jag en björkgren på marken och vred runt den och hade skapat då ett litet fågelbo. Samma vår fick jag höra om en kurs i att laga fat av björkris. Jag lärde mig ett enkelt grundläggande arbetssätt; det platta fatet skapades av kvistar och järntråd. Efter att ha fått upp farten byggde händerna fler brickor, korgar och grytskydd. Det fanns tillräckligt med björkgrenar på landsbygden. Lite i taget utmanade grenarna mig till djärvare verk. Varje arbete ökade kompetensen och öppnade möjligheter för att kombinera olika tekniker och utveckla nya.

Under åren har jag hållit åtskilliga risuutställningar och kurser i olika delar av Finland. Jag har också byggt en Risupiha bredvid mitt hem. Jag håller kurser där och mina risuarbeten ställs ut där också. 2009 kom min första bok Risuja ja rautalankaa ut. I boken Kaunista koivurisuista, utgiven 2014, fortsätter jag att skapa nya traditioner av risuarbete, och 2019 publicerades en bok helt tillägnad risufåglar som heter Fåglar gjorda av björkgrenar.

Under våren 2019 tog jag ett steg mot större verk. Då var min inbjudningsutställning Risus böjningsmagi på Kondase-centret i Viljandi, Estland. Jag fick inspiration till mina utställda verk från Paul Kondas naiva målningar.

Utgångspunkten för mitt arbete är de material som finns i den närliggande naturen, främst björkkvistar. Den senaste tiden har jag även jobbat med vild pil, pilbark och växter som lämpar sig för flätning på hemgården.
Lisätietoja tästä lähdetekstistäLähdeteksti vaaditaan käännöksen lisätietoihin
Lähetä palautetta
Sivupaneelit

Program under Konstrundan

I Risupihas arbets- och förvaringsutrymmen, på gården, i trädgården och i den lilla verkstaden finns gott om björkvävningsarbeten gjorda med olika tekniker. Dessutom kan du se mina verk vävda av vild pil, pilbark och trädgårdsväxter. Jag berättar om material och arbetssätt och anordnar småskaliga arbetsdemonstrationer. Under evenemanget finns det möjlighet att slå sig ner och njuta av kaffebuffén. Genom att stanna upp en stund kan du se ännu mer.

www.risusta.fi, Webshop: -, Facebook: www.facebook.com/risusta.fi, Instagram: finntwigs