Konstrundan runt hörnet!

24.08.2022 kl. 09:00
Konstrundan är ett årligen återkommande evenemang som i år ordnas för 15 gången i Finland! Under veckoslutet 3–4 september öppnar ca 450 konstnärer, konsthantverkare och formgivare i hela landet dörrarna till sina arbetsrum. 

Konstrundan 3-4.9.2022

I år arrangeras Konstrundan under första veckoslutet i september. Då håller deltagarna sina ateljéer öppna kl. 11-17. Deltagarna kan man bekanta sig närmare med på ateljee-sidan eller i Konstrundan-tidningen. Det lönar sig också att följa med Konstrundan på Facebook och Instagram, där vi bl.a. kontinuerligt publicerar olika collage med verk av deltagarna. Collagen ger en väldigt fin bild av bredden på det man kan se under Konstrundan. 

Syftet med Konstrundan är att öka förståelsen för inhemsk samtidskonst, konsthantverk och formgivning. Konstrundan stöder deltagarna i deras yrkesutövande genom att erbjuda nya kundkontakter och nätverk. Det här känns särskilt angeläget i en tid där verksamheten påverkas av det allt mer omvälvande världsläget.

 ”Just nu är det viktigt med konst och möten mellan olika människor!” säger Martina Lindberg, projektledare för Konstrundan. ”Coronapandemin har lättat, men mörka moln skuggar ändå vardagen – konsten kan vara ett sätt att få annat att tänka på eller uttrycka sina tankar”. 

Vinn upplevelser i Konstrundans lotteri 

För att fira Konstrundans 15 verksamhetsår arrangeras det i år ett Konstlotteri där vi lottar ut åtta upplevelser av Konstrundans deltagare. Det är till exempel en workshop i bildkonst eller keramik, eller en fotosession. Lotteriet är gratis för besökarna och på varje besökspunkt får man fylla i en lott. Vinsterna presenteras på varje besökspunkt och på webben. Vinnarna dras och publiceras sedan på webbsidan i oktober.

Webinarium för aktörer på konst- och kulturfältet!

Under fredagen 2.9 ordnas också ett webinarium med temat Hur överleva som konstnär idag?  i samarbete med Stiftelsen för Nordiska Konstskolan och Novia. Det finns möjlighet att delta i webinariet också på plats i Jakobstad. 

Konstens fredag

På Konstens fredag 2.9 lanserar Konstrundan igen en film med konstuppgifter, den här gången av konstnären Anna Semerdjiev. Uppgifterna är riktad till alla barn i lågstadieålder men alla barnasinnade kan såklart göra dem. Filmen produceras i år på svenska, finska och engelska. 

För att också nå ut till äldre barn erbjuder vi möjlighet för skol- och studerandegrupper att besöka ateljéer på Konstens fredag. En hel del deltagare ställer upp. Inbjudan att boka gruppbesök har också skickats till föreningar, företag osv. 

Listan över de deltagare som tar emot grupper fredagen den 2 september finns på vår hemsida. En grupp som är intresserad ska själv ta kontakt med konstnären och boka sitt besök. 

Som nyhet kan vi i år presentera Konstrundan Bingo!

Gå in på www.konstrundan.fi/konstens_fredag och där hittar du vår bingoblankett. Det går att spela under besöken hos de olika deltagarna, vem är först med att få bingo?

 

Konstrundans regionkontakter 2022

För de olika regionerna har vi utsett varsin kontaktperson, som gärna svarar på eventuella frågor om årets arrangemang. 

Projektledare

samt regionkontakt för Egentliga Finland, Satakunta, Birkaland och Mellersta Finland
Martina Lindberg, 044 9770 773, konstrundan.aboland@gmail.com 

 

Sekreterare

Kymmenedalen, Södra Karelen & Östra Finlands län
Veronica Svenskberg, konstrundan.info@gmail.com 

 

Regionkontakter:

Östra Nyland & Päijänne Tavastland
Leena Stolzmann, leena.stolzmann@gmail.com

Huvudstadsregionen
Ida Taavitsainen, konstrundan.helsingfors@gmail.com

Västra Nyland & Egentliga Tavastland
Jani A. Purhonen, konstrundan.vastranyland@gmail.com

Åland
Leila Cromwell-Morgan Lönnroth, konstrundan.aland@gmail.com

Österbotten
Nicole Hjelt, konstrundan.osterbotten@gmail.com

Uleåborgs län & Norra Finlands län
Ami Avellán, konstrundan.norrafinland@gmail.com

 

Åbolands hantverk rf / Taito Åboland är ansvarig arrangör för Konstrundan.

Konstrundan

Veckoslutet är dedikerat åt konst!

Konstrundan är ett årligen återkommande evenemang som i år ordnas för 16 gången i Finland! Under veckoslutet 2–3 september 2023 öppnar ca 350 konstnärer, konsthantverkare och formgivare i hela landet, dörrarna till sina arbetsrum.
31.08.2023 kl. 20:39

Bekanta dig med årets deltagare

11.05.2023 kl. 09:00

Deltagarna för den 16 Konstrundan har valts

Konstrundan är ett etablerat evenemang, som årligen har ordnats i Finland sedan 2008. Under Konstrundan öppnar professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare i hela landet sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.
27.03.2023 kl. 15:25

NU GÅR STARTSKOTTET FÖR KONSTRUNDAN 2023!

Nu är det aktuellt för professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare att lämna in ansökan till Konstrundan 2023. Ansökningstiden är 20.1–20.2.2023.
18.01.2023 kl. 10:00

JUBILERANDE KONSTRUNDAN LYCKADES ÖVER FÖRVÄNTAN!

Första veckoslutet i september ordnades Konstrundan i Finland för femtonde gången. Närmare 440 konstnärer, konsthantverkare och formgivare öppnade sina dörrar för allmänheten och bjöd besökarna på samtal och diskussioner, arbetsuppvisningar och energigivande upplevelser. Totalt hade de besök av över 28 000 nyfikna konstvänner.
11.10.2022 kl. 11:01

Konstens Fredag: Kan man måla med kaffe och bär?

Svaret får du på Konstens Fredag 2.9.2022 då vi publicerar en video där bildkonstnär Anna Semerdjiev visar hur det går till.
26.08.2022 kl. 14:52

KONSTRUNDAN 2022 – en härlig blandning kreativitet och kunnande

Under första veckoslutet i september lö–sö 3–4.9.2022 kan du besöka 450 professionella konstnärer, hantverkare och formgivare i hela landet och få en inblick i deras arbete.
22.06.2022 kl. 19:34
Konstrundan, illustration i svartvitt med en människa i mitten med basker på huvudet. Olika djur och människorfigurer i bakgrunden

Deltagarna för den 15 Konstrundan har valts

Konstrundan är ett etablerat evenemang, som årligen har ordnats i Finland sedan 2008. Under Konstrundan öppnar professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare sina ateljéer och verkstäder för allmänheten. I år deltar 450 kreativa aktörer.
31.03.2022 kl. 16:25
Konstrundan banner 2022, Jenni Tuominens illustration. Svart vit teckning med människor och djur omringat av blommor.

Sätt färg på Konstrundan 2022!

Nu presenteras årets Konstrundan-illustration och illustratör Jenni Tuominen. Konstrundan har arrangerats i Finland sedan år 2008 och evenemanget har från början ordnats enligt samma koncept. Däremot har Konstrundan visuella form ändrat varje år, då varje Konstrundan har fått sin egen illustration
09.02.2022 kl. 10:00