Person med långt mörkt hår, blå tröja och mörka byxor håller i en videokamera. Illustration till Konstrundan 2024

ANSÖKAN TILL KONSTRUNDAN 2024 HAR ÖPPNAT

15.01.2024 kl. 09:00
Nu är det aktuellt för professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare att lämna in
ansökan till Konstrundan 2024. Ansökningstiden är 15.1–25.2.2024. Ansökningsformuläret och mera information finns på hemsidan www.konstrundan.fi.

Under första veckoslutet i september, lö–sö 7–8.9.2024, ordnas den sjuttonde Konstrundan i Finland. Då öppnar de medverkande kreativa aktörerna sina arbetsrum för allmänheten.

Syftet med Konstrundan är att öka förståelsen för inhemsk samtidskonst, konsthantverk och formgivning. År 2023 medverkade 347 konstnärer i hela landet och det blev rekordmånga besökare, sammanlagt över 31 000 besök under Konstrundan-veckoslutet.
 

Som deltagare får man synlighet, nya kontaktnät, möjlighet till direkt försäljning och framför

allt genererar Konstrundan många möten med konstintresserade människo

“I tider av global osäkerhet, kan de lokala nätvärken fungera som en trygghet. Samma gäller även konstupplevelser. Konstrundan erbjuder allmänheten en möjlighet att få en bild av människan bakom konstverken man beundrar och vill veta mera om. För konstnären är Konstrundan ett konkret medel att öka sin kundkrets. Genom att möta konstnärer och hens konstverk kan ett spontant intresse uppstå” säger projektledare Frida Gullichsen hoppfullt.

På Konstrundans hemsida hittar man all information angående ansökan, vad det innebär att vara med i Konstrundan samt vad som händer när.

Sprid gärna informationen om Konstrundan till kreativa aktörer i era nätverk!

NYTT FÖR 2024


Ny regionkontakt i öst

Konstrundan har fått en ny regionkontakt i östra Finland. F.r.o.m januari 2024 tillträder Tiina Rajakallio, smyckeskonstnär bosatt i Villmanstrand, som represenant för Konstrundans deltagare i öst. 

Tiina Rajakallio är smyckekonstnär och -designer med en M.F.A. från Konstfacks metallprogram i Stockholm. Hon är aktiv i föreningar och projekt inom sitt område och har de senaste tre åren varit ordförande för hantverksföreningen Täky ry i sydöstra Finland. Rajakallio arbetar heltid med smycken och med smycken i små serier i sin ateljé i Villmanstrand och ställer ut sina verk internationellt.

Hon anser att Konstrundan är ett utmärkt medium för interaktion mellan konstnärer, hantverkare och allmänheten. "Det är fantastiskt att kunna bidra till dessa möten!"

Konstrundan byter organisatör 

Konstrundan har glädjen att berätta om ett arrangörsbyte inför den kommande upplagan 2024. Efter noggrant övervägande går facklan från Åbolands hantverksförening rf i Pargas över till Kulturföreningen Grand i Borgå, vilket markerar ett nytt kapitel för Konstrundan.

Beslutet att byta arrangör var ett samarbetsbeslut som drevs av interna diskussioner bland Konstrundans teammedlemmar, som inkluderar 6 regionala kontakter, en sekreterare, en projektledare och en styrgrupp bestående av 4 personer. Flytten är en del av ett bredare initiativ för att införa positiva förändringar för både deltagare samt utveckling av Konstrundans kringevenemang.

Flytten till Borgå gör det möjligt för Konstrundan att centralisera sin arbetsverksamhet, vilket förbättrar teamarbete och samarbete. Geografiska överväganden spelade en roll, eftersom interaktioner ansikte mot ansikte blir mer genomförbara. Det är viktigt att förändringen ligger i linje med regionalpolitiska mål, eftersom Konstrundan vill fokusera på att stärka sin närvaro och sina samarbeten. Inte bara detta i Nyland, men även t.ex i Östra Finland, med Konstrundans nya regionkontakt, Tiina Rajakallio, som är hemma från regionen.

Konstrundan uttrycker sin tacksamhet till Åbolands hantverks förening rf och ser fram emot ett fortsatt samarbete i Konstrundans namn!

Konstrundan

Konstrundans illustratör 2024: Amanda Valkonen

Illustratören i år är Åländska Amanda Valkonen.
03.03.2024 kl. 17:38

Konstrundan slog rekord i år igen!

Första veckoslutet i september ordnades Konstrundan i Finland för sextonde gången. Närmare 350 konstnärer, konsthantverkare och formgivare runtom i Finland öppnade sina dörrar för allmänheten och bjöd besökarna på berättelser om deras konst, arbete, arbetsuppvisningar, workshops och inte minst, fina och engagerande diskussioner.
13.10.2023 kl. 14:21

Deltagarna för den 16 Konstrundan har valts

Konstrundan är ett etablerat evenemang, som årligen har ordnats i Finland sedan 2008. Under Konstrundan öppnar professionella konstnärer, konsthantverkare och formgivare i hela landet sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.
27.03.2023 kl. 15:25

Kom och jobba med oss!

Se hit, du som gillar konst, konsthantverk och formgivning! Kom med i vårt glada gäng och jobba för KONSTRUNDAN! Vi söker nu en REGIONKONTAKT för HUVUDSTADSREGIONEN och en REGIONKONTAKT för ÖSTERBOTTEN
13.12.2022 kl. 12:38

JUBILERANDE KONSTRUNDAN LYCKADES ÖVER FÖRVÄNTAN!

Första veckoslutet i september ordnades Konstrundan i Finland för femtonde gången. Närmare 440 konstnärer, konsthantverkare och formgivare öppnade sina dörrar för allmänheten och bjöd besökarna på samtal och diskussioner, arbetsuppvisningar och energigivande upplevelser. Totalt hade de besök av över 28 000 nyfikna konstvänner.
11.10.2022 kl. 11:01

Ny regionkontakt på Åland!

I höst välkomnar vi ny regionkontakt till Åland, när Therese Hjälmarstrand tar över stafettpinnen av Leila Cromwell-Morgan Lönnroth.
11.10.2022 kl. 09:00

Inspelningar av webinariet!

Missade du webinariet 2.9.2022, misströsta inte - talturerna spelades in och nu kan du ta del av dem i efterhand.
21.09.2022 kl. 18:59

Konstens Fredag: Kan man måla med kaffe och bär?

Svaret får du på Konstens Fredag 2.9.2022 då vi publicerar en video där bildkonstnär Anna Semerdjiev visar hur det går till.
26.08.2022 kl. 14:52

Konstrundan runt hörnet!

Konstrundan är ett årligen återkommande evenemang som i år ordnas för 15 gången i Finland! Under veckoslutet 3–4 september öppnar ca 450 konstnärer, konsthantverkare och formgivare i hela landet dörrarna till sina arbetsrum. 
24.08.2022 kl. 09:00