Birkaland: Markus Mäkinen

12.08.2022 kl. 12:39
Som ung drömde Markus om att bli konstnär. Av en slump kom han att börja studera glas och fort vann glaset hans hjärta.

Efter att ha tagit examen som konst- och inredningsdesigner från Ikalis konst- och hantverksinstitut funderade Markus över sina alternativ och upptäckte att han drogs till glaset. Han sökte sig till Tavastia yrkeshögskolas filial i Notsjö, där han avlade en examen i glasblåsning.

"Glas är ett otroligt fascinerande material! Det är verkligen mångsidigt och utmanande", sammanfattar Markus. "I arbete med hett glas kombineras den konstnärliga sidan med kemi och fysik och man lär sig alltid något nytt".

Han kommer från Parkano. Idag bor han i Nokia och arbetar i Notsjö glasbruk och är medlem i Notsjö glaskonstnärernas förening. Föreningen har cirka 20 medlemmar och underhåller glashyttan och erbjuder även såväl tekniskt som socialt stöd.

Markus tycker att arbetet är varierande och trivs mycket bra. Ibland blåser han glas, men för det mesta arbetar han med ugnsteknik. Blåsning är ett mycket snabbt arbetssätt, medan bränning i ugn tar flera dagar. Detta skapar en trevlig variation och motvikt i arbetet.

Markus livnär sig på sitt jobb, men ekonomin är en stor utmaning, särskilt nu när elpriserna stiger. Dessutom är glas som material dyrt att arbeta med. För att täcka kostnaderna måste man sälja bra. "Jag gör hellre det jag tycker om och lever lite mer sparsamt än att arbeta utan intresse för mitt arbete", säger Markus.

Han älskar färger, kontraster och former och varje verk är en unik skapelse och glädjen i att skapa syns verkligen i hans verk. Markus har fått mycket positiv feedback från allmänheten om hans djärva användning av färg och form, och hans verk lämnar ingen oberörd.

Idéerna till hans verk kan komma från vad som helst, från vardagen. Ofta är det själva processen som styr arbetet eftersom det finns så många steg i processen som du inte kan påverka. Ibland blir det överraskningar, till exempel när färgerna reagerar annorlunda på varandra än planerat.

Han deltar regelbundet i utställningar, vilket kräver att han skapar något nytt och gör unika utställningar. Under våren fokuserar han på små serier och produktion av föremål för försäljning. Också i de små serierna är varje verk unikt. Även om formen är densamma varierar mönstren och färgerna, vilket gör det möjligt för Markus att förverkliga sina visuella konstdrömmar.

För Konstrundans besökare öppnar Markus sin ateljé och visar arbetsprocessen med ugnsteknik och, i samband med en serie, även färgat glas.

Notsjö glasbruk har mer än 25 000 besökare varje år. Det är värt ett besök för att fördjupa sig i glasets värld!

Besökspunkt under Konstrundan 2022

217. Studiolasi Markus Mäkinen

Martina Lindberg