Västra Nyland: Hanna Holma, Hub Fenix

02.08.2023 kl. 20:54
Namnet Hub Feenix kommer från ordet "hub", som betyder en sammanhängande plats där man arbetar tillsammans och där saker händer, och symboliken för Feenix ​​är att platsens verksamhet reser sig ur askan från ett gammalt övergivet sjukhus som fenixfågeln gör.

Hub Feenix är ett 15 000 m2 stort kultur- och välmåendecenter i Mjölbolsta, grundat år 2020. Raisa Kaipainen och Torsten Ruger köpte byggnaden som tidigare fungerat som ett gammalt lungsanatorium och senare även som sjukhus. De såg stor potential i den imponerande byggnaden och såg direkt vad platsen kunde erbjuda många människor och grundade Hub Feenix. Det var en mycket modig handling och centret fungerar nu som ett ideellt kulturcenter som drivs av ett kooperativ. Området är underbart, mitt i naturen och huset har underbara och inspirerande utrymmen där det finns fina väggmålningar.

Konst- och välmående centret har ett 10-tal personer som driver kooperativets verksamhet och det finns cirka 10-15 volontärer från hela världen. Byggnaden har olika verksamheter, det finns kontor, arbetsrum, kurs- och evenemangslokaler, yogasal, konferens- och seminariesalar. I Hub Feenix kan du hyra en arbetsplats som konstnär och i byggnaden har skrivretreats, golfklubb och boxningsträning anordnats. Det finns också en ekofrisörsalong och ett kafé i byggnaden, och det finns även olika behandlingsfaciliteter. Hub Feenix är ett stort kulturcentrum.

Muraali feniclinnusta

Konstnärer i Hub Feenix hyr arbetsrum och arbetar självständigt. Hanna Holma berättar att det finns ett gemensamt kök, underbara balkonger och terrasser där man kan ta pauser och det alltid finns diskussionssällskap i huset och det är härligt när man kan prata om konstnärligt arbete med andra konstnärer. Du är aldrig ensam, skrattar Hanna. Hub Feenix har också residensverksamhet sedan början av året. För tillfället arbetar det t.ex. en barnboksförfattare, en mediekonstnär som bygger artificiella intelligenssystem som berättar skämt. Huset är fullt av inspiration och kreativitet. Förutom att jobba med konst kan man gå till den närbelägna stranden för att simma, ta en promenad i skogen eller hälsa på husets hästar och får ute på gården. Under Konstrundan får besökarna uppleva denna underbara helhet.

Under Konstrundan helgen får besökarna uppleva alla enormt vackra utrymmen och se vad som finns i byggnaden. Caféet är öppet och intressanta saker händer i konstnärernas ateljéer. Det tar nästan en timme eller mer att uppleva Hub Feenix och alla konstnärer här.

Nicole Hjelt