Taiteilija Arni Aromaa ripustaa taulua

Helsingfors: Arni Aromaa

04.08.2023 kl. 07:15
Arni Aromaa är en erfaren industridesigner och skulptör. Aromaas kreativa resa kombinerar hans designexpertis och keramikskicklighet. Från grundadet av hans designstudio, Pentagon Design, till hans djupa fascination för lera och glas, representerar Aromaas konstnärliga utforskning en fusion av form och material.

Under vår intervju beskriver han sin fascination för keramik, som alltid haft en särskild plats i Aromaas hjärta, ända sedan barndomen. Han återupptäckte keramik under en konstnärsresidens på Kökar på 2000-talet och etablerade så småningom sin egen arbetsplats för att fördjupa sig i hantverket. Keramiken lockar i dess oförutsägbara natur, där noggrann planering bara för en så långt och de slutliga resultaten inte kan kontrolleras helt. Med bakgrund inom industriell formgivning inkorporerar Aromaa strukturerade former samtidigt som han uppskattar friheten i materialets organiska former. Under det senaste decenniet har hans fascination utökats till samspelet mellan glas och keramik, där han observerar de transformerande förändringar de genomgår i ugnen.

I Aromaas Magic Pond-reliefer syns det tydligt hans arbete med sammansmältningen av glas och keramik. Med en formad bas för glaset balanserar han noggrant dess krympning med en stark och blank massa. De resulterande konstverken skapas som individuella verk men samlas ofta av kunder som skapar sina egna arrangemang på väggarna.

Aromaas jobbutrymme är en integrerad del av Studio Savea, en keramikstudio som främjar samarbete och kreativitet bland cirka 20 konstnärer. De delade ugnarna och idéutbytet skapar en levande konstnärlig gemenskap som del av Roihupellos konstnärskvarter. Aromaas deltagande i Konstrundan har varit en givande upplevelse som ger honom direkt kontakt med besökare och värdefull feedback som driver hans konstnärliga arbete.

"Du får direktkontakt med människor och kan prata om vad du gör och ditt eget arbete. Och mer specifikt får du feedback som du kanske inte får annars. Till exempel när jag började blanda glas och skapa dessa abstrakta landskap var jag mycket osäker på resultaten och mitt arbete. Sedan inkluderades de första verken i studion under Konstrundan. Många var verkligen intresserade och ägnade stor uppmärksamhet åt dem, och det väckte en drivkraft för mig att fortsätta med mitt eget arbete. Det är givande att få en annan perspektiv på sitt eget arbete."

Besökare på Aromaas verkstad under Konstrundan kan förvänta sig ett brett urval av hans verk. Utöver hans vanliga verk får de möjlighet att utforska unika provbitar som inte är tillgängliga för försäljning i gallerier – en chans att förvärva unika skapelser som exemplifierar hans konstnärliga vision.

Frida Gullichsen