Taiteilija Aino Ulmanen, epätarkka ihmishahmo muovipussien yllä

Östra Nyland: Aino Ulmanen

04.08.2023 kl. 07:25
Aino Ulmanens på egen hand av återvinningsmaterial byggda hem och trädgård är konstupplevelse i sig. Hemmet finns i Mörskom med naturen med alla slags djur omkring sig.

I hennes ateljé finns det lådvis med aska av olika trädslag såsom björk, lönn, al och asp samt bark tex. av lärkträd. Askan blir till i eldstaden i vardagsrummet och i köket.

Aino berättar om sitt konstnärliga arbete följande: Allt började för ca femton år sedan när jag hade en sotare i mitt hus och det ramlade ned olika sotiga bitar i olika färgnyanser från rökkanalen. Då fick jag en ahaa- upplevelse och från den dagen har jag målat med de här färgerna som jag får från askan när jag eldar i mitt hus.

Askan fungerar som pigment för mig. När jag producerar pigment på det här sättet, d.v.s. färgämne för mig, värmer jag mitt hus och lagar mat samtidigt. Jag lever ett miljövänligt och självförsörjande liv. För att kunna hålla pigmentnyanserna rena bränner jag varje trädslag skilt. Askan blandar jag sedan med bindemedel till akrylfärg. I målningarna blandas olika nyanser av svart, grått och brunt.

”Inget är omöjligt om man har viljan” 

Min konst är ställningstagande med miljö som tema. Målningarna föreställer naturkatastrofer, storm, tornador och hav. Arbetssättet är intuitivt och expressivt. Jag ställer aktivt ut i Finland och utomlands.  

Leena Stoltzman