Ulla Kostiainen, Jan Lappalainen, Micaela Lappalainen & Yoshi Omori, Skogby

Tolv km från Ekenäs mot Hangö hittar du fyra deltagare som ställer ut i Skogby Bruks lummiga miljö. Det handlar om glaskonst, foto, måleri och konsthantverk. Alla fyra understryker naturens inverkan.

Ulla Kostiainen har jobbat 13 somrar i Skogby. Micaela Lappalainen har sedan barndomen tillbringat somrarna i bruket: "Det vackra träsket med sina trollsländor och näckrosor under försommaren, magiska månskensnätter i augusti, för att inte tala om det brusande vattenfallet, har ständigt trollbundit mig och har lagt grunden till mitt intresse för glas."

Jan Lappalainen betonar kvaliteter som ljus och rymlighet. Stadens tempo och distraktioner är frånvarande och arbetet blir fokuserat. Det är Ulla Koistiainen, som jobbar med meditativ sömnad, ense om. Fotografen Yoshi Omori har under pandemiåret blickat tillbaka på gångna resor i lugnet av den historiska miljön.

Alla i Skogby sysslar med sitt men en gemensam styrelse samlas för att sköta om miljön i närheten av bruket med kontakt till markägaren. Att göra projekt i en grupp är en välkommen omväxling till att arbeta ensam. Bruket är ett ställe som är viktigt för alla, och ett perfekt ställe att mötas i slutet av sommaren, och ställa ut det man åstadkommit under årets lopp.

Gårdsplanen är stor och ger ett ypperligt tillfälle att sitta och dricka kaffe, äta hembakade semlor och beundra omgivningen och konsten också i år!

 

Text: Jani A Purhonen
Foto: Yoshi Omori