84. Raimo Jaatinen - Aittakallion ateljee

Långt hemifrån / Kaukana kotoa / Far away from homeRaimo JaatinenSvart sol / Musta aurinko / Black sunÄngel / Enkeli / AngelSmal grind / Ahdas portti / Narrow gate

Gatuadress

Aittakalliontie 231
01860 Perttula

Telefon

0505113625

Konstart

Formgivning, Installation, Keramik, Måleri, Skulptur

Tillgänglig för rörelsehindrade

Information om konstnären/gruppen

Jag studerade vid Konstindustriella högskolan på 1970-talet och tog examen från delningen för konstutbildning. Under min karriär har jag arbetat som konstlärare, konstgjutare och fri konstnär. Som lärare har jag arbetat på olika utbildningsinstitutioner och undervisat främst vuxna, koncentrerande på skulptur och konstgjutning.
Jag lärde mig grunderna för konstgjutning av min egen far redan innan mina studier började. Jag har under decennierna gjort en mängd gjutningar för konstnärskollegor och olika företag samt föreningar. Jag har också använt mina färdigheter för att göra mitt eget konstverk och brons har varit ett av de viktigaste materialen.
Min konstnärliga produktion innehåller både fria och beställda verk. Mina verk bildar inte en sammanhängande helhet eller linje, men verk som gjorts vid olika tidpunkter och för olika ändamål som kan skilja sig mycket vad gäller innehåll, form och material.
Några av verken hänvisar till exempel till de tragiska händelserna under andra världskriget och människornas lidande i olika diktaturer.
Ett annat område är verk som tillhör den kristna traditionen och visas i några kyrkor och kyrkogårdar.
Ett tredje område som skiljer sig från de tidigare är humoristiska, delvis milt erotiska skulpturer och målningar, varav några kan klassificeras som naiv konst.
Jag känner inte att splittra mig som konstnär genom att hantera mycket olika ämnen och använda en mängd olika material och tekniker. Olika metoder och ämnesområden gör det möjligt att hantera fritt hela människolivet med dess glädje och sorg. Möjligheten till filosofisk och andlig reflektion tillhör denna helhet.

Program under Konstrundan

Konstutställningar samt målningar, keramik och bronsskulpturer till försäljning. Guidade visningar av ateljébyggnadens historia och konstgjuteriets verksamhet. Möjlighet att prova att forma av vax eller lera.

https://raimojaatinen.fi, Facebook: Raimo Jaatinen, Instagram: aittakallionateljee

Köranvisningar

Från motorvägen Helsingfors-Tammerfors till Klaukkala-Loppi ringväg (nummer 321) 7 km till Lopentie, därifrån till Aittakalliontie (skyltar till Aittakallion ateljee, Lähilampi Caravan). 2 km därifrån.