205. Henna Matanuska - Pasin Tehdas

Henna Matanuska / mmpah/ teos sekatekniikka halkaisja 40cm/ korut puuta ja hopeaa/ 2020Henna Matanuska / studiolla/ Re-Beat teos taustalla/ Kuva: Maarit UtriainenHenna Matanuska / Näen Pinkkiä! / sekatekniikka / 2020Henna Matanuska/ Ratsastaja/ sekatekniikka/ 2021Henna Matanuska / Traces of Hooping / Performanssi / 2019 / kuvaaja: maarit Utriainen

Gatuadress

Ensintie 3
35100 Orivesi as.

Telefon

+358407286958

Konstart

Formgivning, Installation, Ljudkonst, Perfomance, Samfundskonst, Teckning, Visuell Konst, Övrigt

Information om konstnären/gruppen

Som konstnär är jag en mångsidig experimenterare. Jag är mest känd som cirkus- och bandartist, men jag gör även bildkonst, ljudverk, performance och community art. Under årens lopp, i min cirkuskonst, har jag glidit mot abstrakta uttryck: mer intuition och mindre inlärda tricks. Mitt visuella arbete har också nyligen tagit mig i riktning mot design och produktutveckling.
Det som gör min bildkonst speciell är de uppfinningar som föds ur min tvärvetenskapliga bakgrund och min experimentella natur. Till exempel, insikten om att röra sig med kol, kroppen och fälgen födde en gång projektet Traces of Hooping // Sound of Creating, som har pågått i många år. Jag älskar gamla syntar. I mina verk är musik och ljud alltid närvarande på något sätt - antingen som en direkt hörselkänsla eller indirekt, förtätad efter det visuella. Till exempel använder jag vibrationen från elektriskt förstärkta ljudvågor för att flytta färgpigment på papper.
Min konstnärliga verksamhet är starkt gemensam. Jag samarbetar mycket med andra artister. I mina framträdanden får publiken ofta påverka utgången. Inom community art lyssnar och styr jag processen instinktivt.
Jag inspireras av rummet. Det ger begränsningar och möjligheter. Metaforiskt uppfattat är det utrymme som ges faktiskt i hjärtat av allt mitt konstskapande. Den råa idén, materialen som används och de färdigheter som tränas skapar den första nivån som jag utgår från. När den konstnärliga processen väl har börjat vill jag hålla hela utrymmet vid liv. Istället för att finslipa en målning eller ett cirkustrick isolerat från omgivningen, bjuder jag in rutor, kuber och ljudsnuttar i den konstnärliga processen – och inte att förglömma människor. Mitt konstnärskap har en öppenhet som ett lekande barn. Spelets funktion är att hålla det givna utrymmet så fritt som möjligt från förväntningar.

Program under Konstrundan

Jag kommer att presentera min skapelse, Traces of Hooping-konceptet genom video, målningar och smycken. Människor kan också delta och vara en del av community art.

https://www.hennamatanuska.com/, Webshop: https://www.hennamatanuska.com/shop, Facebook: https://www.facebook.com/hennuskadsign, Instagram: @soundofhoops // @hennamatanuska // @nuskamata

Köranvisningar

Röd tegelbyggnad, en före detta skofabrik. Ingång från innergården. Andra våningen